Juli 2015

 Smag på Læsø

Masser af steder i Danmark satser i disse år store summer (og EU tilskud) på at gøre sig attraktive overfor turister. Et af de steder, hvor det lykkes godt, er Læsø.
Øen, der ligger halvanden times færgesejlads fra Frederikshavn, er faktisk et Minidanmark. På den nordlige del af øen minder de brede strande og de blå bølger om Vesterhavet, mens landskabet på den sydligste del minder mere om Vadehavet og marsken.


Der er både marker, skove, hede og granplantager og i de sidstnævnte ligger der flere gode sommerhusområder mange steder på øen.
Vil man leje sommerhus, er der adskillige bureauer at vælge imellem. Jeg har valgt at linke til dem, jeg synes giver det bedste overblik. På campaya.dk kan man søge efter, hvor på øen man ønsker at leje et sommerhus. Ellers er der udlejningsbureauer som teamlaesoe.dk  eller visitlæsoe.dk.  På sidstnævnte finder du også hoteller, B&B, campingpladser og feriecentre.
Du finder i øvrigt også links til en række hoteller i afsnittet Smagen af Læsø. Flere af dem har nemlig også et udmærket køkken.

Den nordlige del af øen minder meget om strandene ud til Vesterhavet.

Er man til vand og strand, er hele den nordlige del af øen at foretrække. Lige fra det østligste hjørne, ned forbi Østerby Havn, der både er en fiskerihavn og en lystbådehavn, videre vestpå til færgelejet i Vesteø Havn, og videre mod sydvest til den lille ø Stokken, som er øens surferparadis.
Vil man bare dase i en liggestol, er øens skove og plantager et oplagt valg.

Mit personlige valg
Min kone og jeg valgte det sidste. Og vores "sommerhus" fandt vi hos øens glaspuster, der udlejer tre skønne lejligheder, indrettet i en gammel skole. Her har han også sin egen bolig, en butik og et stort værksted.

Den største af de tre lejligheder er på 200 m2, har 9 sovepladser og fylder et helt hus. Og terrassen, havemøbler, grillen på billedet hører kun til den lejlighed. Der er fælles grill og fælles udendørs spisepladser til de to andre lejligheder.

Alle lejlighederne oser af personlighed. Der er hverken for meget Ikea eller loppemarked over indretningen. Tværtimod ser det ud, som om hver enkelt ting er håndplukket. Det gælder alle tre lejligheder.
Det er glaspusteren selv, Søren Ringård, der har indrettet lejlighederne. Han forlader Danmark om vinteren og rejser rundt i Asien. Det har smittet af på indretningen og udvalget i hans butik.
Bygningerne ligger midt i en skov og ud til en vej, hvor der ikke kører mange biler forbi. Så man får i bogstaveligt forstand "i skovens dybe stille ro" gratis med i lejen!

Fornuftige priser
Priserne på Læsø er generelt mere "tilgængelige" end andre og mere populære steder i Danmark.
Hos glaspusteren kan man om sommeren leje den største af de tre lejligheder for 5.000 kr. om ugen eller 850 kr. pr. dag. I højsæsonen - d.v.s. uge 28, 29 og 30 - kan man kun leje lejligheden på ugebasis, og så er prisen 6.000 kr. Uden for sæsonen (dvs. udenfor børnenes sommerferie) kan man til gengæld leje lejligheden fra mandag til fredag for kun 2.500 kr.  Alle priser er inkl. forbrug og trådløst internet. Der er 9 sovepladser i lejligheden, så man får rigtig meget for pengene.
Det gør man også i den mindste af lejlighederne - en egoistlejlighed på 80 m2 med kombineret køkken/ stue, kæmpe badeværelse og et stort soveværelset - med en pris på 3.250 kr. pr. uge eller 600 kr. pr. dag. 
I højsæsonen - altså ugerne 28, 29 og 30 - kan man kun leje lejligheden på ugebasis og så er prisen 4.250. Til gengæld kan man uden for børnenes sommerferie leje egoistlejligheden fra mandag til fredag for bare 1.800 kr. - altså blot 450 kr. i døgnet.
Lejlighederne er udstyret med bl.a. med fryser, opvaskemaskine, tv og dvd-afspiller. Man skal blot have sengelinned og håndklæder med - og stå for rengøringen, inden man forlader huset. Sidstnævnte kan man dog betaler sig fra.
Du kan se og læse mere om glaspusterens tre vidunderlige lejligheder her.

Smagen af Læsø
Læsø byder på en rig natur, der kan nydes fra en cykel. Der er ingen bakker af betydning på øen, og da der er etableret fine cykelstier langs øens store veje, skal cyklister ikke kæmpe om pladsen med bilerne. Det er altså  en særdeles cykelvenlig ø.
Øen har tre byer af betydning - Havneby, Burum og Østerby Havn.
Vil man ud om aftenen og spise lidt godt i Havneby, hedder de bedre spisesteder Hotel Havnebakken, Carlsens Hotel og Strandgården Badehotel. Sidstnævnte har fået flotte ord med på vejen af madanmelderne.
I Østerby Havn hedder de bedre restauranter Lyngfelts Hotel og Restaurant, Læsø Spisehus (der i gamle dage hed Havnecafeen) og Sailors Familierestaurant. Sidstnævnte ligger i den relativt nye Marina Park, hvor der også er flere butikker. Der landes store mængder jomfruhummer i havnen, så de er oplagt at få på menuen.
Af andre gode spisesteder på øen kan man nævne Restaurant Lærkely, der ligger på den østlige halvdel af øen, ikke mange kilometer fra Østerby Havn. Lærkely er interessant, fordi de også producerer deres egen pickles, chutny og sennep - og de i kan købes i Juuls Gådbutik, der ligger i forbindelse med restauranten. Juul er navnet på øens mest berømte slagter, og det er hans opskrifter der bruges i produktionen.  Resultatet er en række fremragende skinker og pølser, der hører til blandt landets bedste. Især deres oksespegepølse med madagaskarpeber er forrygende. Du kan få et kig ind i gårdbutikken eller handle i den, hvis du klikker her.
En andet af øens specialiteter er honning fra brune bier. De lever kun på Læsø. Billigste pris: Hos Glaspusteren!

Sydesalt fra Læsø
Mest berømt er øen nok for sit sydesalt. Historien om sydesaltet startede egentlig som et lokalt beskæftigelsesprojekt, baseret på en tradition, der går tilbage til middelalderen. I dag producerer Læsø Sydesalt 64 ton salt om året. Produktionen foregår stort set som den altid har gjort, d.v.s ved håndkraft. Det kræver viden og erfaring - og tager lang tid.

Produktionen af sydesalt på Læsø foregår med håndkraft. 
Og du kan følge hele produktionen på nærmeste hold.

Råvaren hentes i brønde placeret rundt om på Rønnerne, som er et fredet naturområde på den sydligste del af øen ikke langt fra syderiet. Det er således en slags grundvand, der ud over selve saltet også indeholder en række mineraler. Den kombination gør det til et gastronomisk krydderi. Syderiet - det eneste i Danmark - er absolut et besøg værd. Og det er gratis. Læs mere om stedet her.
Saltet findes i et utal af former og de kan købes i forretningen på syderiet og andre stedet på øen - selv restlagen har der vist sig at kunne bruges. Det er nemlig et effektivt middel for hudlidelser, især psoriasis. Virksomheden Morgenfruerene bruger denne restlage til at producere hudpleje produkter.

  Kirken i Vesterø Havn er ombygget til et kurbad, hvor man bl.a. bruger Læsøsalt i behandlingerne.

Du kan faktisk få en komplet wellness behandling på Læsø Kur, hvor sydesaltet indgå. Det sker endda i en nedlagt kirke i Vesterende Havn. Kirken er bygget om til et super moderne wellness center, hvor man kan bade i forskellige bassiner med bl.a. salt, ler og alger.
Læsø Kur er både smuk at se på og bliver forkælet i. Og når man svømmer rundt i bassinerne, er det med udsigt over Kattegat. Kan man forlange mere?
Du kan se en video, der både handler om sydesaltet og om Læsø Kur, hvis du klikker her.

Tang på taget
På Læsø kan du se noget, du ikke ses andre steder i verden: Tangtage.
I en lang periode havde man på Læsø hverken strå eller træ. Til gengæld havde man ålegræs (som jo er en vandplante) og strandingstømmer på stranden. Træet blev til bindingsværk i huse, og ålegræs blev brugt til tag. Og det var slet ikke så tosset. Både tang og træ var nemlig blevet imprægneret af saltvandet, og holder derfor længe. Eksperterne siger, at tangtage faktisk kan holde i op til 300 år!

Museumsgården på Læsø er et besøg værd. Her viser 
de bl.a. en film om,  hvordan tangtaget bliver lagt.

I dag "høster" man ikke længere ålegræs på øen. Kvaliteten er ikke god nok. Det er den til gengæld et par andre steder i landet. Derfor er er tangtaget måske på vej tilbage. Man har etableret en tangbank og uddannet den første tængemand, så man kan reparerer de gamle tangtage, der findes. Og Real Dania har bekostet det første nye moderne 0-energihus på Læsø, hvor man han brugt det tørrede ålegræs i både tag, isolering og ydervægge.
Museumsgården ligger i øvrigt kun nogle få minutters gang fra glaspusteren. Besøg den virtuelt her.
Du kan læse mere om tanggårde og Læsø i øvrigt på VisitLæsø.