Oktober 2015

Danmarks svar på David Hockney udstiller i Frankrig - og på nettet!

For 5 år siden så Dorte Zangenberg en udstilling i Paris, hvor David Hockney udstillede sine iPad billeder. Hun blev så inspireret, at hun downloadede en app og begyndte at male samme dag.
Øvelse gør mester. Det kan ses (eller genses, for hun har tidligere udstillet nogle af billederne i Frankrig) frem til den 15. november i Chapelle Sainte-Elisabeth i den lille sydfranske by Villefranche sur Mer. Og kan man ikke nå derned inden da, kan man gå ind på hendes hjemmeside dortezangenberg.com
Dorte lærte i en tidlig alder at tegne og male. Hendes far, der var en habil tegner, tog hende fra barnsben med ud at tegne i naturen, så det lå nærmest i kortene, at hun kom på det, der dengang hed Kunsthåndværkerskolen - naturligvis på den grafiske linje.
Karrieren har ført hende til nogle af Danmarks mest anerkendte reklamebureauer. Faktisk har hun har selv været med til at stifte flere af dem, og siddet for bordenden som kreativ direktør. Ved siden af dem beklædte hun en årrække stillingen som rektor for Reklameskolen, der idag er blevet en del af Medie- og Journalisthøjskolen.
Hun har udarbejdet et hav af film og plakater, bl.a. til Statens Museum for Kunst, og været medredaktør på bogen Udsigter, der blev sponsoreret af Tryg. Den handler om "boligen i den 3. alder."
Den alder er hun så småt på vej ind i nu. Og betydningen af at have et inspirerende sted at bo, er Dorte og hendes (fransk)mand gemmen 45 år, Bernard Le Sturm, gode eksempler på.

Dorte sammen med sin mand Bernard, der har taget den skjorte på, som hun har foreviget på sit iPad maleri.

De fordeler tiden mellem deres lejligheder på Islands Brygge og Villefranche sur Mer samt et hus i Bretagne, hvor hendes mand har sin familie.
Dét kan man aflæse i hendes kunst. Hun lader sig nemlig inspirere af det, hun har inden for synsvidde - skåle, blomster, huse, landskaber, cafeer, hatte, brød, udsigter .... og som det fremgår af billedet ovenover..... ægtemandens skjorte.
Man kan kalde udstillingen retrospektiv, for billederne er blevet til over en årrække og afspejler derfor også, hvor godt hun efterhånden mestrer teknikken. Der er således også en dejlig variation i detaljerne på de billeder, hun udstiller, både i Villefranche sur Mer og på sin hjemmeside.

Der er tekst på mange af de billeder, hun maler. Og dér kommer hendes aldrig svigtende humor til udtryk. Den franske tekst under støvlerne siger "endelig alene!"
På spørgsmålet om udstillingen kommer forbi Danmark, er svaret -nej, desværre. Der er lidt over 30 indrammede billeder på udstillingen og de største har formatet 60 x 90. De bliver trykt på et grafisk værksted i København, der garanterer 100 års farveægthed, og da indramningen foregår i Bretagne, er produktionen hver gang lidt af et logistisk puslespil.
Men billederne kan bestilles på hendes hjemmeside. Og for de flestes vedkommende i næsten det format, du kunne tænke dig. Hvis du selv kan finde og bekoste indramningen, er Dortes billeder inden for rækkevidde, uanset hvor du bor. Har du specielle ønsker, kan du sende hende din bestilling på en mail via hjemmesiden dortezangenberg.com
Her finder du også en film, der viser, hvordan billederne bliver til. Filmen, der varer ca. 7 minutter, er i sig selv en oplevelse. Du kan se den her:

Jeg vil anbefale, at du indstiller afspilningshastigheden til 0,5 i stedet for den normale hastighed. Så får du flere detaljer med. Du skal bare klikke på tandhjulet nede i bunden af filmen.

Jeg har set udstillingen i Frankrig og synes, den bør ses af så mange som muligt. Dorte Zangenberg er en af de kunstnere, der går stille med dørene,  men hendes billeder er både motiv- og farvemæssigt et frisk pust at få op på sin væg. Der er nærvær og glæde i hvert eneste "penselstrøg".
Hvert billede er signeret og nummereret, så det er i enhver forstand original kunst, du investerer i.