26. juli 2012

Krakow, Europas skjulte juvel
Så fik vi set, at Polen også kan bygge flotte stadions og arrangere store fodboldmesterskaber. Til gengæld fik vi ikke mange glimt af de polske byer, der er i gang med en fjerne det grå look, det  kommunistiske styre efterlod sig. Et af de steder, der overstråler de fleste andre renoveringer i Polen - ja, måske i hele Europa - er Krakow.
Herhjemme er byen ikke lige så kendt som f.eks. Prag. Men det er kun et spørgsmål om tid. Krakow står allerede højt på rejsemenuen i bl.a. Norge og Sverige. Og efter min mening er det en af Europas skjulte juveler. Oven i købet en juvel, der ikke slår bunden ud af feriebudgettet.

Polens kulturcentrum
Krakow ligner ikke en typiske østeuropæisk storby. Den er nemlig anlagt af italienske arkitekter omkring år 1200. Historien er, at en af de polske konger giftede sig med en italiensk prinsesse, der ikke var særlig begejstret for datidens Krakow. Derfor fik hun italienske arkitekter til at skabe et nyt Krakow.
Byen ligger ned til floden Visla og var Polens hovedstad i mere end 500 år. Den har i dag 740.000 indbyggere og da ca. 240.000 af dem går på universitetet eller en af byens andre uddannelsesinstitutioner, er det en meget ung befolkning, hvor de fleste taler engelsk.
Siden kommunisternes fald har polakkerne arbejdet på at restaurere den gamle del af byen. Og det er de sluppet sædeles godt fra. Den store gamle markedsplads - Rynek Glówny - er byens centrum og Europas største renæssance plads. Den er nok 3-4 gange så stor som Rådhuspladsen i København. Og tilsvarende hyggeligere!

Byens store markedsplads, som på polsk hedder Rynek Glówny, er også byens centrum. Det er nok en af Europas mest idylliske pladser.

Billedet ovenfor viser kun et lille hjørne af pladsen. Der er forretninger og restauranter hele vejen rundt og de er smukt integreret i de gamle bygninger. Læg mærke til, at facaden ikke skæmmes af grimme reklameskilte.
Dele af den gamle markedsplads eksistere stadig. Det er faktisk den smukke gamle bygning, du kan se på billedet til højre. Den hedder Sukiennice, som betyder Klædeboder. Og der er stadig små inderdørs turistboder i hele bygningens længde. Men på de øverste etager huser Sukiennice også et af landets bedste museer med ældre polsk kunst. Og museet har en lille cafe med en stor terrasse på 1. sal, hvorfra er der et flot kig ud over pladsen.
  
Man spiser godt

Det polske køkken hører til i den tunge ende. Det byder dog også små finesser, f.eks. pirogger, som er små "pandekager", der serveres med mange slags fyld, enten bagt, kogt eller stegt. (Jeg synes personligt bedst om de stegte.) Vil man spise som polakkerne, kan man spise dem sammen med en skål kold barsza, som er rødbedesuppe. (Hver restaurant har sin egen opskrift.)
Der er masser af gode restauranter i den gamle bydel, og de fleste laver fremragende mad, uanset om deres køkken er polsk, italiensk, ungarsk, fransk osv. Jeg har fået noget af det bedste fra det italienske køkken i Krakow - til priser, der kun var 1/3 af det, vi betaler i Danmark. Se udvalget her på Tripadvisor.dk
Hvis man vil prøve noget andet, skal man gå efter Restaurant Pimiento, der ligger i gaden Stolarska 13. Jeg troede ved første øjekast, den var italiensk, men restauranten viste sig at have et fremragende argentinsk køkken. Priserne er fornuftige, maden er forrygende, og så har de en gårdhave, der er helt fortryllende.

Man skal ikke kun se på facaden eller menukortet, når man vil vælge restaurant. Flere af dem har hyggelige gårdhaver, som gør den kulinariske oplevelse endnu større.

Overalt, hvor man kan stille et bord og nogle stole ud på gaden i den gamle bydel, er der en cafe eller en restaurant. Og det er i høj grad dér, byens liv folder sig ud - fra morgen til aften. Kaffen er næsten altid god, og vil man hellere have en øl, man kan få en halv liter polsk velsmagende øl for 15-16 kr. 

Skal det være billigt eller luksuriøst?
Skal man bo i Krakow, bør man vælge et af hotellerne i den gamle bydel, der vel kun er 2-3 kvm i omfang.  Vælger man et hotel udenfor bymuren, kan man få værelser for 2-300 kr. pr. nat og opefter. Indenfor murene starter priserne noget højere.
På den store markedsplads ligger der nogle få hoteller, bl.a. hotel Wentzl, der regnes for byens bedste 3-stjernede hotel (det er faktisk nomineret til World Travel Award i kategorien Polens bedste hotel!) Her kan man få et dobbeltværelse i luksusklassen for ca. 1.300 kr pr. døgn, inkl. hurtigt WI-FI, Nespresso kaffemaskine og ditto kapsler på værelset, surround anlæg (med 4 højttalere og en subwoofer), 46" fladskærm og et overdådigt morgenmåltid indtaget i Restaurant Wentzl. Det er dyrt efter polske forhold. Og for de penge kan du få en suite på andre 3-stjernede hoteller. Men Wentzl ligger midt i smørhullet, og det må man bløde for. Bygningen er gammel og de fleste af værelserne store og flotte - flere har oven i købet en smuk himmelseng.

Restaurant Wentzl har allerede fået plads i Michelin Guiden. Interiøret ville næppe vinde nogen danske præmier for sit design. Til gengæld finder øjnene hele tiden noget nyt.

Restaurant Wentzl er i øvrigt en af byens mest respekterede restauranter og netop overtaget af Polens svar på Gordon Ramsey, Magda Gessler. I forvejen har den plads i Michelin Guiden, så det er ikke noget dårligt sted at smage på Polen.
Man får generelt meget for pengene på byens hoteller, og man kan ikke altid regne med antallet af stjerne. To 3-stjernede hoteller kan godt være meget forskellige. Så søg på nettet og se hotellernes billeder. Prøv f.eks. booking.com hvor du kan sortere på flere måder og vælge ud fra beliggenhed.
En af de mere skjulte perler er Nordic House, som også er et mindre hotel. Det ligger i en af sidegaderne bare 40 m fra det gamle torv. Her får man store nordisk møblerede dobbeltværelser for under 600 kr. i døgnet, inkl morgenmad. En suite med to værelser koster ca. 750 kr. - se selv
her.

Uden om det meste af Krakows gamle bydel, løber en bymur. Og uden om den en park. Så byens centrum er faktisk ret grøn.

Priserne bliver generelt lavere, hvis man vil bo udenfor den bymur, der løber rundt om det meste af den gamle bydel. Kig f.eks. i det jødiske kvarter Kazimiers, der ligger sydøst for byens centrum, tæt ved slottet Waslaw. Her er bygningerne lidt mere slidte, men på et pænt 3-stjernet hotel som Columbus kan man få et dobbeltværelse for 600-650 kr, inkl. morgenbuffet. Det er tæt på at være gennemsnitsprisen for både 3- og 4-stjernede hotelværelser i dette område.
Man kan i øvrigt også få en guided tur rundt i den jødiske bydel, hvor den berømte Oscar Schindler havde sin fabrik under 2. verdenskrig. Dele af filmen Schindlers List blev optaget i dette kvarter. Man finder også finde mange spændende restauranter i dette område.
Kommer man i egen bil, er det en god ide at vælge et hotel udenfor bymuren. Mange af dem har egen overvåget parkeringsplads, som man betaler 50-60 kr i døgnet for at holde på.

Meget at se
Selve den gamle by er en oplevelse i sig selv. Smukke bygninger, hyggelige brostensbelagte gader og et hav af både små listige steder og store moderne forretninger. Og der bliver powershoppet, for Polen har p.t. en af Europas bedste økonomier.
Alternativet til de mange gågader er shoppingcentret, Galaria Krokowski, der ligger ved byens jernbanestation lige uden for bymuren.  Det er meget nyt og har et grundareal, der kan måle sig med de største i Danmark - det polske shoppingcenter er imidlertid på tre etager!
Skal der være kultur på programmet, er Krakow ikke for ingenting Polens kulturby nr. 1. Der er mange museer. Et af de vigtigste er Auscwitz-Birkenau koncentrationslejren, der ligger en times kørsel fra Krakow. Det er ikke nogen munter oplevelse, men det gør et meget stort indtryk på de fleste. Man forstår, hvorfor millioner af mennesker fra hele verden valfarter til museet hvert år.
Der er et utal af kirker, hvoraf mange er bygget klods op af hinanden. Maria-kirken på den store markedsplads nok den mest besøgte. Den 3-skibede kirkebygning har bl.a. et tårn, hvorfra en hornblæser spiller en lille melodi hver time. Kirkens 5-fløjede altertavle regnes for den smukkeste sengotiske kirkekunst i Europa. Der er messer døgnet rundt, og er man heldig, får man en solostemme akkompagneret af et orgel, der lader sangsolisten træde frem. En meget smuk oplevelse, danske kirker kunne lære noget her.
Det kolossalt omfangsrige Waslaw kongeslot er også et besøg værd. Den indre gård er et flot skue, og komplekset rummer flere museer.  Og man kan slutte den dag af med at tage en sejltur på floden Visla.
Flere flyselskaber har ruter direkte fra Danmark til Krakow - som kun ligger halvanden times flyvning fra Danmark.