9. juli 2012

Lidt nemmere at få billigere el
Det er efterhånden flere år siden, det blev muligt at skifte el-leverandør. Men det er stadig kun en lille del af Danmarks husholdninger, der gør det. Til gengæld er det blevet nemmere at få nogle gode tilbud og sammenligne priser.
SamEnergi, der blev startet i begyndelsen af 2012, er en privat organisation, hvis mål er at gøre privatkundernes elregning lavere - og i øvrigt forbedre de vilkår, vi får leveret vores el på.
SamEnergi er en slags indkøbsforening. Dvs. at den forhandler og køber el på medlemmernes vegne.
Iflg. deres hjemmeside har foreningen forhandlet med 50 elselskaber og fået aftaler igennem, der betyder, at man sparer op til 36% i forhold til den pris, man betaler nu. Den præcise besparelse afhænger af, hvilken el-leverandør man p.t. har og den kWh-pris, man betaler.
SamEnergi har forhandlet sig frem til en indkøbspris med en lang række el-selskaber og den baserer sig på det seneste kalenderårs priser. Resultatet er et noget uoverskueligt regnestykke, fordi prisen varierer fra selskab til selskab og fra måned til måned. SamEnergi har forsøgt at gøre det mere overskueligt ved at udarbejde et datablad for alle de medvirkende energiselskaber. Man skal således kende sin nuværende leverandør og sit årsforbrug for at finde ud af, hvor meget man kan spare.
Man skal tilmelder sig SamEnergi via deres hjemmeside, for at få del i rabatten, men det er ikke et bindende medlemskab. Man kan når som helst træde ud af ordningen, hvis man kan få sin el billigere et andet sted. Læs mere på samenergi.dk
Der findes en anden el-indkøbsforening, som arbejder efter et lidt andet princip. Den hedder elrabatten.dk. Her bliver medlemmernes samlede forbrug udbudt i en licitation en gang om året, og alle el-selskaberne er velkommen til at byde. P.t. er det Energi Nord, der leverer el til medlemmerne. Prisen, der er fast i 12 måneder, er for i år aftalt til 39,95 kr. pr. kWh inkl moms.
Iflg. deres hjemmeside sparer man her op til 33%. Gennemsnittet for medlemmerne er 14%. Også her skal man melde sig ind for at få del i rabatten, og man er bundet til en kontrakt på min. 6 måneder.
Alternativet er selv at shoppe rundt blandt el-selskaberne. Det gør man via hjemmeside elpristavlen.dk.
Her taster man sit årlige forbrug og postnummer ind, og får forskellige tilbud. Jeg har selv skiftet leverandør sidste år og bundet prisen op til en 3-årig fastpris-aftale, fordi det dengang var billigst. I øjeblikket er det lige omvendt. Jo længere tid man binder sig for, jo dyrere bliver kWh-prisen.
Det er altså blevet lidt nemmere at få billigere el. Eller måske skulle vi sige:....nemmere at sammenligne priserne.