27. april 2012

Tjek dit bredbåndsabonnement hos TDC. Du betaler måske for meget...

Som beskrevet i min seneste blogpost, fandt jeg i sidste måned ud af, at jeg betalte for meget for min bredbåndsforbindelse i forhold til priserne på TDC's hjemmeside. De fik en mail og det startede en kædereaktion, der i første omgang har givet mig et billigere abonnement - tror jeg nok! Men det har også afsløret, at TDC åbenbart lægger ansvaret for den rigtige afregning over på kundernes skuldre!

1. kapitel: Billigere abonnement
Som opfølgning på min mail fik jeg ca. 14 dage senere en opringning fra TDC's Kunderservice. En venlig medarbejder gennemgik min abonnement og sammenlignet med de nye priser nåede hun også frem til, at jeg da betalte for meget. Jeg kunne få et 20 Mbite abonnement, der nedsatte den månedlige pris fra 427 kr til 299 kr. Til gengæld skal jeg nu betale 1 kr. pr. fastnetopkald.
Min klage har altså umiddelbart sparet mig for 128 kr. om måneden i forhold til den gamle abonnementspris.
Da jeg senere på dagen modtog en mail på mit nye abonnement (jeg var egentlig ikke klar over, at det var et nyt abonnement vi talte om) kunne jeg se, at jeg oven i købet fik de første 3 måneder i det nye abonnement til 199 kr.
Så langt så godt.
I det gamle abonnement - som også var på 20 Mbite - var både telefonopkald og -samtaler til fastnettelefoner gratis. Så den endelige pris om 3 måneder afhænger jo af, hvor meget jeg bruger bredsbåndtelefoni og hvem jeg ringer til. Vi ringer i forvejen til mange, der kun har en mobiltelefon, så jeg er spændt på at finde ud af, hvordan familiens forbrug egentlig er sammensat - og hvor meget det nye abonnement reelt er billigere end det gamle!
Vi ligger desværre i en "hul", hvor mobilmasterne ikke når særlig godt ud. Så for at få en stabil forbindelse, ringer vi ofte fra vores bredbåndstelefon.

Telia er billigst p.t.
Mens jeg gik og ventede på, at TDC reagerede på min første mail, tjekkede jeg alle udbydernes bredbåndspriserne på Billigt-bredband.dk. Her er er TDC blandt de dyreste selskab. Og jeg fndt u af, at det billigste for stort samme abonnement får man hos Telia. Her kan man nøjes med at betale 249 kr. I det hele taget ser det ud til at være Telias prispolitik, der lige nu driver markedet. Og deres prispolitik er nem at overskue på deres hjemmeside - telia.dk
Prøv at sammenligne Telias side med TDC's side om samme emne - TDC.dk Man skal rundt på klik-tur for at finde de opkalds- og minutpriser, TDC jonglerer med, når det gælder bredbåndstelefoni.

Du er selv ansvarlig for din pris hos TDC
Undervejs i samtalen med TDC's Kundeservice spørger jeg, hvorfor jeg som abonnement selv skal opdage, at jeg betaler mere end TDC's listepris. Og svaret var noget af en overraskelse:  - Vores kunder har selv ansvaret for at finde ud af, om de betaler det rigtige for deres abonnement.  Jeg stillede spørgsmålet to gange, fordi jeg ville være helt sikker på, jeg forstod svaret.
Når jeg stillede det spørgsmål, skyldes det, at jeg tidligere har måttet kontakte TDC, fordi jeg betalte mere for mit abonnement end de priser, TDC annoncerede. Alle bredbåndselskaberne ændrer løbende ændret deres abonnementer - typisk så kunderne enten har fået flere Mbite for de samme penge eller slipper billigere for en forbindelse med det samme antal Mbite. Men det er ikke altid noget, de gamle kunder får at vide. Jeg har i hvert to gange tidligere måtte ringe for at få nedsat prisen eller få højere bredbåndshurtighed for de samme penge.

Er TDC's kunder dovne?
Jeg har været kunde hos TDC i mange år - selv om jeg aldrig har forstået deres måde at behandle kunderne på. Men hvorfor skifter jeg så ikke bare til et andet selskab?
Svaret er, at teknikken har virket upåklageligt. Og så må jeg indrømme, at besværet ved at skulle have ny bredbåndsleverandør forekommer mig besværlig - nyt udstyr, nyt netværk, ny router osv. Så man kan sige, at jeg lader min dovenskab og usikkerhed styrer min adfærd på det her område - indtil nu!
Jeg kender mange, der har det på samme måde. Hvis du har et synspunkt, er du velkommen til at lægge dit synspunkt ud her på Forbrugerråd og Dåd.

Kapitel 2: Ny teknik ikke nødvendigvis bedre end den gamle
Med den nye abonnement fulgte også nyt udstyr - og det, jeg vil kalde et teknisk efterspil. Det vil jeg skrive om en uge eller to. For heller ikke på dette område er TDC kommunikationsevner specielt fremragende.
Aftalemæssigt er man sikkert bundet op til TDC i 6 mdr's, når man får et nyt abonnement hos TDC - goså selv om man er gammel kunde. Men jeg vil forberede mig, så jeg både pris- og teknikmæssigt kan overskue de muligheder, der måtte være til den tid.Og så vil jeg måske være mere villig til at skifte bredbåndsleverandør.

PS: Jeg har sendt en mail med et par tekniske spørgsmål til Sydenergi, som har fiberforbindelserne i vores landsdel og derfor kan være et alternativ. Det er snart to uger siden, jeg sendte den mail - og jeg venter stadig på svar!

Update 7. august:  Efter 3 måneder venter jeg stadig på svar fra Sydenergi!