2. juni 2011

Nemt at undgå spam og andet snavs på computeren

Du skal være varsom, når du henvender dig til en virksomhed og beder dem om at maile dig nogle informationer via f.eks. en bestillingsformular. Du kan risikere at havne på deres mailingliste - og få svært ved at komme af den igen. (Der findes faktisk programmer, som opsamler mailadresser på nettet.)
Det har jeg erfaret. For flere måneder siden bad jeg om at få tilsendt opstillingen på et hus, som ejendomsmæglerkæden EDC havde til salg. Jeg satte også kryds i bestillingsformularen, så jeg kunne få nyhedsbreve om Åbent Hus arrangementer fra EDC mægleren i den pågældende by.
Og det skal jeg lige love for, jeg jeg gør. Også selv jeg nu adskillige gange har mailet EDC, at det ikke længere er aktuelt - bl.a. via deres hjemmeside, hvor man afmelder nyhedsbreve.
Lige lidt hjælper det.
Det giver mig nu lejlighed til at aflever nogle gode råd og to helt konkrete værktøjer til læsere, der gerne vil undgå spam og hjemmesider med spyware og andet, der kan slå computere ihjel.
De to første råd kender de fleste sikkert. Men her er de alligevel:
1: La' vær' med at bede om nyhedsbreve, med mindre du er sikker på, du har brug for dem. Du ved ikke, hvor din mailadresse havner - ud over at den som i mit tilfælde ender på en mailingsliste, det kan være svært at komme væk fra. Din mail er faktisk en af de bedste veje ind til din netbank. Du skal især passe på de mails, som beder dig om at klikke videre til en side, du ikke kender. Specielt hvis mailen komme fra nogen, du ikke kender. Rådet er enkelt: Hold dig væk!
2: Vær varsom med, hvad du downloader. Det gælder især, hvis du vil se porno. Undgå de sider, hvor du skal downloade en stump film eller et billede på din computer. Du skal regne med, at det sjældent er det eneste, du downloader!
3: Opgiv kun din mailadresse, når det er strengt nødvendigt. Jo flere steder den havner, jo flere chancer har du for at få uønskede mails. Der findes programmer, som opsamler e-mail adresser. Og på nettet kan man købe mailadresser i store bundter til ingen penge. Gæt hvad de bliver brugt til!
4: Læg nogle apps i din browser, der kan afsløre, om der er risiko ved at gå ind på en hjemmeside.
Jeg vil anbefale WOT og Trustpilot til det sidste formål. Jeg bruger begge dele. De lægges i browseren og giver dig en risikovurdering, hvor gang du ankommer til en hjemmeside.

Lidt om WOT
WOT - som jeg har skrevet om tidligere - er et brugerorienteret værktøj, som fortælle dig noget om den virksomhed og den hjemmeside, du vil ind på. Og det sker hurtigt og overskueligt ved hjælp af en farvet cirkel.
Hjemmesiderne bliver bedømt på tre kriterier:

Grønne cirkler er den bedste rating og betyder, at man roligt kan surfe rundt og f.eks. downloade fra den pågældende side. Hvis cirklerne er røde, skal man tænke over, hvad man gør, for så har siden og virksomheden fået dårlige anmeldelser af brugerne.
De røde, gule og grønne cirkler kommer op i browserbjælken, når man er inde på en hjemmeside. Googler man, kommer de også frem for hver eneste hit. Ja, DE KOMMER ENDDA FREM PÅ LINKS PÅ FACEBOOK. I hvert fald når man sidder på en iMac og browser med Firefox!
Facebook og WOT har indgået en aftale, så dér kan man risikere at få denne meddelelse op på sin skærm:
Rød farve betyder ikke nødvendigvis, at der er virus og andet godt på den pågældende side. Men lidt "rettidig omhu", som det hedder på Mærsk sprog, er ikke af foragte!
Vil man kigge nærmere på den rating, hjemmesiden har fået, klikker man på cirklen.
Du kan se en lille film om WOT ved at klikke her.

Lidt om Trustpilot
Den næste mulighed, jeg vil anbefale, hedder Trustpilot. Det er også en brugerstyret internetside, hvor man kan skrive om sine gode eller dårlige erfaringer med en virksomhed. Det er altså en slags anmeldelser - set med mange brugeres øjne. Det fungerer lidt på samme måde som WOT og er især gavnligt, hvis man handler på nettet.
Flere og flere virksomheder skilter selv med, hvor god en score de har på Trustpilot. Med næsten 4,6 millioner anmeldelser er bedømmelserne sjældent helt ved siden af!

Har en virksomhed fået gode anmeldelser, kan den få op til 10 point. Dårlige anmeldelser giver ned til 0 point. Den samlede score giver en karakter, som udmynter sig i grønne og røde stjerner. Jo flere grønne stjerner, en virksomhed har, jo mere tilfreds er kunderne .... og omvendt.
Også her lægges du en Trustpilot app's ind i browseren.
Du kan naturligvis selv give dine erfaringer videre på Trustpilot. Jeg har nu skrevet om mine erfaringer med EDC og givet dem Trust-karakteren 0! (Man kan læse min kommentar på http://www.trustpilot.com/review/www.edc.dk.)
Hvad bedre er: Mit indlæg bliver - ligesom ethvert andet indlæg og karaktergivning - sendt videre til EDC. Og hvis de ellers er en kundeorienteret virksomhed, vil de enten kommentere mit indlæg eller (endnu bedre) stoppe deres spam.
Næsten 80.000 e-butikker og internetvirksomheder er i dag bedømt på Trustpilot.dk. Så inden du køber noget på nettet næste gang, er det måske en god ide at tjekke, hvad andre har af erfaringer med den virksomhed, du har tænkt at handle hos.