Et af de oftest stillede spørgsmål til Datatilsynet er, om nogen har krav på af få oplyst ens personnummer. Og svaret er, at det har meget få.
Ifølge Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen er det kun virksomheder, du indgår en løbende aftale med, der kan bede om det. Dvs. et abonnement på en avis, mobiltelefoni, medlemsskab af en fitnessklub osv.
Sig nej!
Jeg har selv oplevet det i et fitnesscenter. Det krævede en lang diskussion, før min kone og jeg blev meldt ind uden at opgive cpr-nummre. Det kan altså lade sig gøre. (Når netop fitnesscentre beder om cpr-nummeret, kan det være for at kunne tjekke, om man er kendt for at handle anabolske steroider.)
Vi har også oplevet, at en politimand uden ved havelågen bad om min kones og mit cpr-nummer i en efterforskningssag. Det nægtede vi. Politiet har rige muligheder for at tjekke, om folks identitet er korrekt. Mit cpr-nummer skal i hvert fald ikke skrives ned på et stykke papir, som kan havne alle mulige steder.
Dit cpr-nummer er penge værd
Spørgsmålet om personnummeret er aktuelt, fordi flere og flere virksomheder beder om at få kundernes cpr-nummer. Og hvis man køber noget kontant eller på kort, har de faktisk slet ikke noget at bruge det til - ud over at gøre deres kundedatabase bedre! I USA er identitetstyverier den hurtigst voksende form for kriminalitet - så herhjemme har vi indtil nu sikkert kun set toppen af isbjerget.
Tyvene bruger oplysningerne til at oprette kørekort, benzinkort eller små forbrugslån på nettet - i dit navn. Og du får bøvlet med at forklare, at det ikke er dig, der har gjort det. Oplysningerne bruges også til at sælge varer på f.eks. Den Blå Avis. Tyvene opretter en konto i dit navn, som pengene skal overføres til, og når du så henvender dig på den adresse, hvor du regner med at skulle hente billetterne, er det hos en intetanende familie. Har de oprettet et kørekort i dig navn, er det også dig der får bøden, hvis de bliver standset for at køre for stærkt.
Mange er for nemme at nare
Forbrugerbladet Tænk kører p.t. en konkurrence for at se, hvor nemt det er at få folk til at oplyse deres cpr-nummer og kontooplysninger. Der rejste sig hurtigt et ramaskrig i pressen, da den blev lanceret. Alligevel har over 1.000 mennesker givet deres cpr-nummer og nummeret på deres bankkonto videre.
Forbrugerrådet og Tænk har fået ny hjemmeside. Hvad hedder den?
Du kan se og deltage i den "interessante" konkurrence ved at klikke her: http://taenk.dk/nyheder/konkurrence-vind-en-ipad2
Konklusion: Det er med dit personnummer som med din e-mailadresse og nummeret på din bankkonto: Hold dem for dig selv. De er penge værd på det sorte marked. Ring til Konkurrence- og Forbrugerstyrelsens hotline på 70 13 13 30, hvis du er i tvivl om noget. De svarer mandag-fredag mellem kl. 9 - 12 og torsdag mellem kl. 15 - 19. Og det er helt gratis at blive klogere.