15. maj 2011:

Sådan gør du dit password mere sikkert

Hvis du vil beskytte din computer, mobiltelefon, mailkonto osv. er det ikke nok at vælge et password, som man kan finde i en ordbog. Der er heller ingen sikkerhed i enkel talkode som 123456. Hackere har programmer, som kører dit password op mod ord, som kan findes i ordbøger og på den måde få adgang til det, du prøver at beskytte.
Hackerne er konstant på vej ind i banker, virksomheder med opfindelser og andre steder, hvor der direkte eller indirekte er penge at hente. Senest har de hacket spiltjenesten Sony Playstation og dermed fået adgang til millioner af menneskers personlige data.
Men de er også ude efter almindelige private computere. Får de held med at installere såkaldt malware, kan de lure personen af, stjæle vedkommendes identitet og - hvis de er heldige nok - får adgang til hans eller hendes netbank.
Sophos, et sikkerhedsfirma, der bl.a. har lavet det sikkerhedsprogram, jeg har installeret på min Mac, beretter, at de hver uge får tusinder af nye koder ind på ondsindet software, de skal have implementeret i deres sikkerhedssystemer.
Man kommer langt med at lave et mere sikkert password. Og det er faktisk meget let.

Et sikkert password
Ifølge folkene i Sophos skal man lave et password, der er nemt at huske - og det er nemt at huske en sætning, der er logisk for den enkelte eller familien. Det er en god ide at kombinere bogstaver og tal. F.eks. "Vi 3 bor i nr. 15". Sætningen forkortes til v3bin15. Og vil man gøre koden ekstra sikker, skal man kombinere store og små bogstaver. I dette tilfælde kommer passwordet altså til at se sådan ud: V3iN15. Vælger du at kreere dine passwords på denne måde, er de meget svære at knække.
Sophos anbefaler i øvrgt også, at man bruger forskellige passwords til forskellige konti.

Opdater dit antivirusprogram
Det er godt med et sikkert password. Men afhængig af din adfærd på nettet kan du stadig risikere at få lagt noget snavs på din computer.
I forbindelse med likvideringen af Osama bin Laden fandt hackerne ud af at gemme deres orme, trojanere, spyware og hvad-det-alt-sammen-hedder ind i billedfiler af Osama. Og hvis man åbner et sådan billede på sin computer, bliver det lille softwareprogram lagt over på computeren, så hackere kan følge med i, hvad man laver. Også i netbanken!
Derfor er det en god ide altid at have et opdateret antivirusprogram. Der findes flere forskellige gratis programmer, som er nemme at downloade fra nettet. Klik her, hvis du vil læse om nogle af mulighederne.

Sikker surfing
Du kan også vælge at installere det lille program WOT i din bowser. Det viser dig, om du er inde på en sikker eller mere suspekt hjemmeside. Det er især en god ide, hvis du er ude at kigge på pornosider. Her er nemlig rigtig mange hackerfælder. Og er siden meget usikker, kommer dette skilt op på din skærm:

Mere end 20 millioner mennesker verden over bruger programmet.
Gå ind på www.mywot.com og læs mere.