1. april 2011

Kan det betale sig at købe maling på nettet?

Jeg var egentlig gået i gang med en lille analyse af besparelserne ved at købe maling på nettet. Men jeg blev inspireret af Politiken, der forleden bragte en test af 6 sammenlignelige malerprodukter. Og det lagde en ekstra dimension til dette indlæg.

Politikens analyse, kort fortalt
Priserne på de 6 produkter, Politiken sammenlignede, varierede meget. Og for at finde ud af sammenhængen mellem kvalitet og pris, fik Politikens hjælp af to malermestre, der både afprøvede og bedømte malingerne.
Resultatet viste, at den billigste maling - lidt overraskende - gav de andre baghjul.
Jeg er en udpræget gør-det-selv-mand. Har malet og restaureret et hav af lejligheder, huse, møbler osv. gennem årene. Desuden arbejdede jeg i mine unge år et par sæsoner i Magasins dekoration, hvor et par professionelle malere i bogstavelig forstand lærte mig at male. Derfor er jeg lidt betænkelig overfor den opgave, malermestrene blev sat på. De skulle nemlig afprøve malingen på 3 forskellige typer overflade træ: En høvlet ikke grundet liste, et formalet hvidt fodpanel og en sort oliemalet bordplade.
De fleste professionelle malere ville næppe vælge den samme grundmaling til tre så forskellige typer opgaver. Men det var altså præmissen for deres test.

Analysens kvalitetsmæssige og prismæssige resultat
Vinderen - Veveo Aqua Titanium Primer købt hos Beckmann Maling og Tapet - har iflg. malermestrene både en god evne til at flyve sammen og dækker godt. 1 ltr. koster i butikken kun 139 kr.
Sadolin Grundet Træ, der kommer ind på 2.pladsen, flyder og dækker godt. Men den ene malermester konstaterer dog, at malingen kryber lidt på de formalede paneler - et ikke ukendt problem med mange især billigere vandbaserede malinger. Men Sadolin er ikke billig. Det er faktisk en af de dyreste i testen, for prisen for 1 ltr. er 279 kr.
Du kan se hele testen og læse resultaterne på Politikens Vi Tjekker.

Hvor skal man købe sin maling?
Veveo er hollandsk produceret og det ser ud som om Beckmann har eneretten i Danmark. Det er et problem, for Beckmann har kun 7 forretninger, der alle ligger på Sjælland. De øvrige mærker, der alle er købt hos en farvehandler, er Jotun, Sadolin, Dyrup og Røverkøb. Sidstnævnte er et lavprismærke, der koster 119,50 for 0,75 ltr. Og kvalitetsmæssigt placerer deres grunder sig midt i feltet. Flügger har som den eneste sine egne forretninger, og de dækker hele Danmark. Røberkøbs forretninger findes kun på Sjælland. (Røberkøbs hjemmeside indeholder stort set ingen information af værdi - ud over adressen på deres forretninger. )
Politikens analyse efterlader altså fynboer og jyder med et lille problem. De har hverken købe Veveo eller Røverkøb's maling. For dem blive det altså meget relevant at undersøge mulighederne for at købe maling på nettet.
Og lad det være sagt på forhånd - der er penge at spare. Men man skal undersøge mulighederne og sammenligne priser. Den samme maling koster ikke det samme hos de forskellige udbydere. Det betyder heller ikke, at malingen automatisk bliver billigere på nettet end i hos farvehandleren. Konkurrencen er nemlig så hård, at der er gode muligheder for at forhandle sig til en rabat, når man har brug for mere end en enkel dåse. Selv hos Flügger kan det betale spørge efter en rabat.

Se dig godt for
Flügger har ændret sin hjemmeside, så den nu også er en E-butik. Men priserne er de samme, hvad enten du går ind i deres forretning eller handler i deres netbutik. Og så er der lige forsendelsesomkostninger..... Flügger tager 29 kr for at levere maling lige til døren, hvis man køber for mindre end 500 kr., og 59 kr. hvis bestillingen er under 500 kr. Der er således ingen fidus i at vælge Flüggers netbutik p.g.a af prisen. Den blive kun dyrere. Især hvis man kan opnå rabat i forretningen.
Til gengæld er deres hjemmeside forbilledlig, når det drejer sig om at rådgive gør-det-selv folk. Der er gode enkle forklaringer på deres produkter. Illustrationen til venstre fra Flüggers hjemmeside afslører, at de også har telefonrådgivning. Desuden indeholder deres site en omfattende gør-det-selv sektion, hvor man kan blive klog på det meste.
Et af alternativerne til Flüggers netbutik er Malerkompagniet.dk. De fører flere forskellige typer maling fra forskellige leverandører. Ud over et lavprisprodukt fører de bl.a. Sigma, der er amerikansk og regnes for en af verdens største producenter af maling. Deres billigste tilbud på en grundmaling er 1 ltr. Sigma Primer til 239 kr.
De leverer også maling fra en af Sveriges største og mest velrenommerede producenter, Nordsjø. Men den sælger deres konkurrenter også. F.eks. Malbilligt.dk. Og her afslører en prissammenligning, at sidstnævnte gør sig umage for at leve op til sit navn. En 2 1/2 ltr. Nordsjö Hæftegrund koster 298 kr hos Malbilligt, mens Malerkompagniet skal have 320 kr. for den samme vare. Det koster 49 kr. i transport at få den leveret fra Malbilligt, mens Malerkompagniet skal have 62 kr for ulejligheden plus et miljøtransporttillæg på 25 kr. Den samme varer bliver på den måde 67 kr. dyrere hos Malerkompagniet end hos Malbilligt. Man skal købe maling for mere end 500 kr, før transporten bliver gratis hos Malerkompagniet.
Hos Malbilligt koster transporten altid 49 kr. Prisforskellen udjævnes altså, hvis du køber for mere end 500 kr. Og det gør de fleste nok.
Malerkompagniet har et afsnit på deres hjemmeside, som de kalder gør-det-selv. Men det er meget mindre detaljeret end det, du finder hos Flügger. Hos Malbilligt finder man kun produktinformation. De har til gengæld en telefonservice, der dog lukker allerede kl. 14.30 om fredagen og kl 15 alle andre hverdage. Lørdag og søndag, hvor mange gør-det-selv malere svinger kosten, har de lukket.
Det er i øvrigt værd at huske, at der er 14 dages returret på uåbnet emballage, når man handler på nettet. Men man skal selv betale for at sende malingen retur. Og er malingen tonet, kan den ikke returneres.
Det gælder også Flügger. Du kan altså ikke aflevere de uåbnede dåser og spande i den nærmeste Flügger forretning. Det skal sendes til deres centrallager i Rødovre.

Får kæderne et problem?
En kæde som Flügger har et problem. Mange af deres forretninger er ejet af malemestre, og hvis Flügger ville sælge maling billigere på nettet, kan det ikke undgå at give problemer i deres forretninger. Flüggers priser ligger i den dyre ende, og skal man købe ind til et større malerarbejde, burde det være muligt at prutte om prisen.
En anden og mindre kæde er mere klar i mælet, når det gælder rabat på nettet. Det er producenten Beck & Jørgensen. De har produceret maling siden 1892. De har 13 forretningen i Danmark og er leverandører til mange malermestre. Men de sælger altså også deres produkter via nettet. Og hos dem kan man se den kontante besparelse på hver spand, når man køber via deres netforretning. Den hedder Malerlager.dk


De har et meget stort udvalg af produkter. Også når det gælder en grundmaling til træ. Hvis man ikke synes, deres produktforklaringer dækker ens behov, har de en telefonservice. Prisen på deres grundmalinger starter ved 129 kr, hvilket placerer dem i den absolut billige ende. Og hvis man spørger en fagmand, vil han nok sige, at deres maling kvalitetsmæssigt hører til i den bedre ende.
Malerlagerets forsendelsesomkostninger ligner de andre udbyderes: Gratis, når du køber for mere end 500 kr. og 69 kr. hvis du køber for under 500 kr. Desuden opkræver de et betalingsgebyr på max. 2 kr. Det er jo til at overse.

Konklusion
De gængse mærker sælges altså både af farvehandlere og på nettet. Og hvis man ved, hvad man vil have, er der penge at spare. Men priserne er ikke gennemskuelige.
Normalprisen på Nordsjös hæftegrund, som jeg omtalte tidligere, er iflg. Malbilligt 499 kr. Men det er der vist ikke mange, der sælger den til. Jeg er ret sikker på, at der i hvert fald kan pruttes om prisen hos den lokale farvehandler, især hvis man skal have mere end en spand.
Til gengæld viser min analyse, at der - på trods af forsendelsesomkostningerne - er penge at spare på nettet, selv om man kun har brug for en enkel spand eller to.
Spørgsmålet er, hvor meget rabat en farvehandler kan eller vil give. Malerkompagniet skriver på sin hjemmeside, at deres netpriser ligger 50 - 70 % under markedsprisen. Og når netbutikkerne stadig kan tjene penge på at sælge maling, burde farvehandleren også kunne give lidt rabat.
Maling på nettet har gjort det interessant at sammenligne priser, inden man køber. Det koster nemt over 10.000 kr. at købe maling til en lille lejlighed, så der er mange penge at spare ved at handle på nettet - eller prutte sig til en lavere pris hos farvehandleren.
Til gengæld kan farvehandleren noget, som de færreste hjemmesider kan gøre lige så godt: Give konkret råd og vejledning.
Valget er dit.