30. januar 2012/opdatering maj 2015/opdatering april 2016

Kopi eller original?

Kan man være bekendt at købe kopier af danske designmøbler og spare tusinder af kroner eller er det at sælge ud af det danske guld? Det spørgsmål skal du måske have afklaret med dig selv, inden du læser resten af dette indlæg. Der er jo både et moralsk og et juridisk aspekt at forholde sig til.

Der findes flere sider på nettet, som helt åbenlyst sælger designmøbler - også danske møbelklassikere. Eller "replikaer", som der står på udbydernes hjemmeside.

Dette foto af Arne Jacobsens Ægget er fra netbutikken Voga.com. Og som man kan se, er det svært at få øje på forskellen på originalen og kopien.

Alle de pågældende firmaer holder til i England, hvor det er helt lovligt både at købe og sælge dem. Nogle af dem har også forretninger i England. I Danmark har man rettighederne til et design i 70 år. I England er det kun 25 år. 
Udbyderne hedder bl.a. Voga, Nline og Replica-Design - men som du sikkert vil opdage, hvis du prøver at komme ind på deres hjemmesider, kan det ikke lade sig gøre. De store danske møbelfabrikker har i årevis forsøgt at få lukket ned for kopisalget i Danmark. I 2015 faldt der dom, og i 2016 er det lykkedes dem at få lukket adgangen til en række af dem, hvis man kommer via en dansk netudbyder. Prøver man, får man dette skilt på skærmen:
Helt umuligt er det dog ikke, for hvis man leder lidt, kan man faktisk godt finde nogle af dem. Det lykkedes f.eks. mig at finde Voga på denne lange URL: http://www.voga.co.uk/bestsellers.html?gclid=CI_ltd_X6ssCFcsxcgodWSkAaw 
Iflg. hjemmeside leverer de til hele Europa. Hvordan de så sender møblerne til Danmark, ved jeg ikke. De danske møbelproducenter vil også have den side lukket ned, og det vil med tiden sikkert også lykkes for dem. Men ingen forhindrer en i at bestille kopimøbler, når man er på ferie og bruger en udenlandsk netudbyder.
Der findes ikke den moderne klassiker i verden, man ikke kan købe en kopi af. Det gælder f.eks. også PH's verdensberømte lamper.
Den mindste model i kobber med diameteren på 48 cm. kan man p.t. få hos Voga.com for ca. 2.700 kr. excl. forsendelse.
Den tilsvarende original koster iflg. Kelko 46.995 kr. i Danmark. Så der er rigtig mange penge at spare. Og de fleste kopier er iflg. eksperter af en udmærket kvalitet.
Mange mennesker vil hævde, at kopien er deres eneste mulighed for at få et sådan klassisk stilikon ind i deres hjem. De har simpelthen ikke 46.000 kr., der skal til, hvis de vil have en original PH kogle. Og så vælger de at leve med, at kopien måske ikke helt lever op til originalens standard.
Der er dog også forskel på kopiprodukterne. F.eks. på en stol som Ægget, hvor nogle producenter vælger at sy samlingerne (som på originalen) mens andre nøjes med at lime dem.
Mange danske møbelfirmaer får i dag produceret deres produkter udenfor Danmark, så nogle af de arbejdspladser, der ligger bag dansk design, er allerede gået tabt. Det gælder dog ikke alle. F.eks. bliver det meste af Koglen produceret i Danmark. Og det er rent håndarbejde!
Hvor kopierne bliver produceret henne, står hen i det uvisse.
Tilbage er vel kun at sige, at det er op til hver enkelts moral (og pengepung) at afgøre, om de er til kopier eller ikke. Flotte er de i hvert fald. Og nok så vigtigt: inden for økonomisk rækkevidde! Kunsten er at få dem indenfor fysisk rækkevidde.
Der er dog en mulig lovlig undtagelse: Hvis man har boet i England og i løbet af den tid har indkøbt møbler dér, kan man tage tingene med hjem som flyttegods. Loven om kopimøblerne gælder kun i Danmark. De må nemlig stadig gerne sælges og købes i England. Men der er også en lov på vej i England, som vil gøre det meget sværere at købe kopi dér. 
Det seneste aktuelle artikel om dette emne kan du læse her.