31. januar 2011

Her er 10 netbutikker, du bør undgå

Trustpiot.dk er en brugerstyret hjemmeside, der holde øje med, hvilke netvirksomheder man skal undgå. Og nok så vigtigt - hvem det er sikkert at handle hos.
Der er lige nu 69.000 netvirksomheder, som har fået en Trustpilot bedømmelse. Og mange af dem har selv valgt at lade brugerne bedømme deres virksomhed. På deres hjemmeside finder man dette logo:

Når man klikker på det, kommen man ind på Trustpilots hjemmeside, og kan læse de brugeranmeldelser, den pågældende butik har fået.
Brugerne kan give fra 5 til 1 stjerne. Jo flere stjerner, en webbutik har, jo bedre.
I bunden af Trustpilots forside finder de man bl.a. de 20 værste butikker at handle i. De 10 af dem præsenterer jeg i slutningen af denne artikel. Hvis du vil se de aktuelle lister med de 20 dårligste og 20 bedste anmeldte webbutikker, kan du klikke dig ind på deres hjemmeside her.

Søg oplysninger på trustpilott.dk, inden du handler
Trustpilot er god af få forstand af, inden du handler. Når du mener, du har fundet den webbutik du vil handle i, kan du søge oplysninger om den på Trustpilots hjemmeside. Du taster simpelthen butikkens navn ind i et søgefelt, og får hurtigt serveret samtlige anmeldelser og den samlede karakter for virksomheden. Statistikken samles nemlig i en lagkage, så du med det samme kan se, hvad brugerne mener.

Hvis det ikke er et anbefalelsesværdigt sted at handle, kan lagkagen se således ud:


Trustpilot har bygget sin hjemmeside op, så du meget ofte bliver præsenteret for alternative webbutikker indenfor den samme kategori. Der er p.t. 17 kategorier, og hver kategori har en række underkategorier, der gør det nemt at finde alternativer.

De bedste webbutikker vinder
I dag rummer trustpilot.com oplysninger om snart 70.000 virksomheder, brugerne har bedømt. Og stjernerne er uddelt på basis af 3,9 millioner brugerbedømmelser.
Trustpilot mener selv, at når en virksomheder har passeret 25-30 bedømmelser, så vil gennemsnittet give et sandfærdigt billede af, hvor tilfredse eller utilfredse kunderne er med at handle i det pågældende firma. Man skal dog ikke være blind for, at antallet af brugeranmeldelser i sidste ende vil gøre anmeldelsen mest pålidelig, statistisk set. F.eks. har Wupti en Trust på 8.6 - og det tal baserer sig på 29.708 brugeranmeldelser. Til sammenligning har datingportalen BE2 en Trust på 1.0 baseret på beskedne 54 anmeldelser.
Firmaet bag trustpilot.dk er dansk, men godt i gang med at blive internationaliseret - ligesom nethandelen. Derfor kan man i dag finde et trustpilot-site i Tyskland, England, Holland, Sverige, Frankrig og Italien.

Og så til de 10 værste steder at handle på nettet

BE2 - Trust 1.o
PC superstore - Trust 1.2
Diamond Data - Trust 1.3
Meetyourmessenger - Trust 1.4
Dvd Shop - Trust 1.6
Automaatter - Trust 1.7
DR - Trust 1.8
Abcgruppen - Trust 1.9
Perspektivbreddand - Trust 2.2
Dintaeppekaede - Trust 2.5

Jo lavere Trust, jo værre. Med undtagelser af DR, hvis Trust bygger på 712 anmeldelser, bygger de ni øvriges Trust på mellem 40 0g 60 brugeranmeldeler. Til sammenligning har en af bedst anmeldte virksomheder billigvoks.dk en Trust på 9.8 baseret på 3.368 brugeranmeldelser.

Dårlige anmeldelser kan bygge på en eller flere ting, lige fra en dårligt fungerende hjemmeside til dårlige erfaringer med at handle i virksomheden. F.eks. kan man læse, at Viasat ikke har rette sig efter flere forbud fra Forbrugerombudsmanden. Virksomhedernes generelle image spiller i nogle tilfælde også ind. Når f.eks DR får på puklen, skyldes det mere utilfredshed med stationens tv-udsendelser end dårlige oplevelser på deres hjemmeside.
Men gå selv ind på siden og læs brugernes erfaringer. Du kan kun blive klogere.

Gør din webhandel mere sikker med et lille gratis program
Du behøver ikke nødvendigvis bruge tid på at gå ind på trustpilot.dk, hver gang du vil handle. Du kan nemlig downloade et lille program til din browser, så får du automatisk får oplysninger, når du er inde i den pågældende webbutik. Trsupilots bomærke kommer simpelhen op i den øverste bjælke i din browser.
Det er naturligvis ikke alle butikkerne, der er anmeldt, men 69.000 butikker er dog en del.

Klik på dette ikon, hvis du vil downloade trustpilots.dk program til din browser. Det lille program er udviklet til Internet Explorer, Firefox (både Windows og Mac) samt Opera.

Trustpilot er især velfungerende, når det gælder danske netbutikker. Man skal dog være opmærksom på, om trustpilot.dk har fat i den rigtige web-adresse. F.eks. kan den ikke rigtig finde ud af at bruges vores url-adresse - www.forbruger.blogspot.com - for vi bliver vurderet som blogspot, og da det ord knytter sig til det webhotel, vores hjemmeside ligger på, kan det altså ikke bruges til ret meget, desværre.
Vi har her på bloggen tidligere skrevet om WOT, der er et finsk system, som generelt fortæller noget at alle typer hjemmesider - også dem, der kan overføre vira og andre skadelige ting til din computer. Det gør Trustpilot ikke. Derfor er WOT og Trustpilot en udmærket kombination at have i sin browser. Eller browsere. Jeg benytter mig selv af tre browsere på min computer - Firefox, Safari og Chrom - og dem bruger jeg til noget forskelligt. Mere om det en anden gang.