7. februar 2011

Forlæng din computers levetid

I dag bliver computeren udskiftet, fordi den ikke kan følge med. Det er faktisk ligesom med fjernsynet. Det bliver oftest skiftet ud, fordi familien vil have en større skærm - eller have glæde af, at flere og flere programmer sendes i HD.
Sådan er det også med computeren. Skærmen må gerne være lidt større, computeren lidt hurtigere osv. Og indrømmet, det er da også dejligere, når man f.eks. kan surfe rundt på nette i fuld galop.
Det er ikke kun computerne, der udvikler sig hurtigt. Det gør programmerne også. Og skal man have de nyeste programmer, er man som regel også nødt til at have det nyeste maskineri.
Mange har sikkert oplevet at få en opdatering til et program, som bare ikke kan køre på computeren. Eller en ældre printer, som de ikke kan finde en driver til.
Men sådan behøver det ikke gå. Du kan ofte forlænge livet på din gamle computer, hvis du ikke har råd eller gerne vil vente lidt med at investere i en ny.

Pas på opdateringer
Det er vigtigt med opdateringer. Især af computerens sikkerhedsprogrammer. Men man skal ikke sige ja og amen til alle opdateringer, uden at have tænkt sig om. Især hvis man sidder med en computeren, der er 4-5 år gammel.
Det oplevede min kone forleden. Hun har en ældre iMac, som kører udmærket - men ikke med det nyeste styresystem. Og da hun sagde ja til at få opdateret Skype, viste det sig, at den nye Skype version, hun downloadede, ikke kunne køre på hendes maskine. Den version kræver nemlig det nyeste styresystem.
Når man opgraderer et program på den måde, forsvinder det gamle program som regel fra computeren. Hun kunne have undersøgt, hvad den nye Skype version krævede. Det gør man ved at gå ind på producentens hjemmeside og se, hvad hvilket styresystem af Windows (for pc'ere) eller OX (Mac), der kræves. Det gjorde hun ikke. Så nu var gode råd dyre. Hun skyper nemlig meget med familie og bekendte i USA.
På Skypes hjemmeside kan man kun downloade den nyeste udgave. Derfor måtte jeg søge hjælp hos min it-supporter. Hvor kunne jeg finde gamle applikationer?
Han viste mig vej til en lille guldkiste på nettet - www.oldapps.com.

Fortsat liv i gamle maskiner
Oldapps.com har en meget enkel filosofi. De gemmer et stort udvalg af gamle versioner af det mest brugte software. Og det er helt gratis at hente.
Her kan du finde gamle applikationer til stort set alt: Skype, Yahoo Messenger, MSM, Google Talk, Firefox, Safari, Windows Media Player, QuickTime, Picasa, gamle drivere til printere, mus osv. De ligger der sandsynlig vis i tusindvis. Både til Windows og Mac computere.
Samtidig publicerer de løbende artikler om software, som man ikke behøver være nørd for at forstå. Så du kan også blive klogere på siden.
Hvis du en dag få sagt ja til en opdatering, som din "gamle" maskine ikke kan håndtere, eller du har fået en ny computer, som ikke har en driver til din gamle printer, så gå ind her (når det er PC'ere med Windows) eller her (når det er Mac'er med OX).
Hvis det hele virker lidt mystisk for dig, vil jeg anbefale dig at kontakte en it-mand, før du kasserer din computer. Jeg bruger selv NemSupport.blogspot.com. De kan hjælpe med opdateringer on-line. Det går som regel hurtigt og kan gøres for mellem 100 eller 200 kr. for. Du kan se deres hjemmeside her.