20. januar 2011

Få ordnet din computer via nettet og spar penge

For et stykke tid siden havde jeg et indlæg om antivirusprogrammer. Dér skrev jeg, at det er vigtigt at få fjernet gamle sikkerhedsprogrammer på computeren, inden du installerer et nyt.
Nu er det imidlertid ikke alle, der kan finde ud af at gå i computerens maskinrum og løse det problem selv. Især fordi nogle antivirusprogrammer - f.eks. Norton, der "gratis" følger med mange pc'ere i form af et 90 dages prøveprogram - kan være endda meget vanskeligt at fjerne fra computeren.
Det er sådan noget kan man få hjælp til i et servicecenter. Der kan naturligvis være mange andre grunde til at aflevere sin computer til specialister - opdatering af programmer, opsætning af gamle filer på en ny computer, genskabelse af data fra en defekt harddisk ... for slet ikke at tale en virus, som får computeren til at leve sit eget liv. Eller endnu værre: Lukker computeren helt ned.
Men sådan et besøg er ikke gratis.

Dyrt at aflevere sin computer på et servicecenter
Fejlfindingen alene koster mindst 3-400 kr. hvis du vil forrest i køen. Skal der fjernes virus, adware, spyware o.l. skal du lægger mindst 400 kr. oven i. Og yderligere 500 kr. hvis du skal have opdateret programmer, nye drivere osv. Det dyreste er at redde filer på en defekt harddisk. Dét koster nemt en tusse oven i.
Mange steder vælger de den hurtigste løsning: At reinstallere hele operativsystemet. Det får computeren til at køre igen, men alle de gamle filer med fotos, musik, dokumenter osv. er gået tabt.
Du kan også få reparatøren hjem, hvis det er en stationær maskine, og du ikke orker at fragte hele molevitten til et servicenter. Så skal du regne med en timepris på 600 kr. eller mere.
Men hvad er alternativet?

Problemerne kan løses via on-line support
For snart 5 år siden flyttede jeg til den anden ende af Danmark, så der pludseligt blev 350 km mellem min it-supporter og mig. Derfor kunne jeg ikke bare tage computeren under armen og aflægge ham et besøg.
Det havde han naturligvis en løsning på. Ved hjælp af det lille program TeamViewer kan han få han adgang til mine computere og hjælpe mig med f.eks. opdateringer eller hvad der ellers har brug for på familiens computere.
Det er en meget sikker løsning. Kommunikationen foregår via en krypteret linje, og jeg får en ny adgangskode af TeamViewer hver gang, som jeg giver videre til ham via en mail, Skype eller telefonen. Uden den kan han ikke komme ind i computeren. Han har således kun adgang, når jeg selv kigger med.
Det er samtidig en løsning, hvor jeg har lært umådeligt meget. Han fortæller mig, hvad der skal gøres, og overtager kun cursoren, hvis jeg går sur i det. Det er ganske enkelt den bedste hands-on-learning, man kan forestille sig. Jeg kan efterhånden klare flere og flere ting uden at skulle ulejlige ham.

Mange penge at spare
Prisen er 125 kr. pr. time, og da de de fleste ting kan løses indenfor en time eller to, er omkostningerne til at overskue. Hen ad vejen har jeg desuden fået installeret en masse gratis software, som ellers ville have kostet penge. Bl.a. antivirusprogrammer og en helt gratis Open Office pakke med tekstbehandling, regneark osv. (Læs mere om gratis programmer her.)
Der er andre, der tilbyder en lignende service. Og problemet er naturligvis at finde en kompetent it-supporter, man stoler på. Det bedste er at lytte til venner og bekendte.
Jeg giver gerne min it-supporter de bedste anbefalinger med på vejen. Han er oven i købet en af de få, der kan hjælpe dig, hvad enten du har en Mac eller en pc.