Onsdag 22. december 2010

Kend dine rettigheder, når du flyver

Ja, overskriften på dette blogindlæg burde nok være: Kend dine rettigheder, når du ikke flyver. For det er jo her, problemerne opstår.


I disse dage, hvor tusinder af mennesker er strandet rundt om i verden på grund af snekaos, kan det nemlig blive en dyr affære at sidde tilbage i en lufthavn med billet til et fly, der forsinkes i det uendelige eller helt bliver aflyst.
Rejseliv.dk har en meget aktuel artikel om netop det emne. Klik her, hvis du læse hele artiklen. Men ellers er dine rettigheder i forbindelse med et snekaos sådan her:

Dine rettigheder ved flyforsinkelser
Du har krav på forplejning i ventetiden. De præcise regler er dog afhængig af, hvor langt ventetiden er og hvor langt du skal flyve. To telefonopkald på flyselskabets regning. Det kan jo være aktuelt, når mobilen løber tør for strøm. Og så har du krav på at refunderet prisen på flybilletten, hvis forsinkelsen er mere end 5 timer.
Grundreglen i øvrigt, at det er flyselskabet pligt at søge for, at du kommer frem til dit bestemmelsessted. Men kun med deres egne maskiner. Du har ikke krav på at få en billet til et andet flyselskab.

Dine rettigheder ved flyaflysninger
Du har krav på at få pengene tilbage for flybilletten eller en ny billet til førstkommende afgang til samme destination. Bliver ventetiden lang, har du et til mad og drikke og evt. overnatning.
Flyselskabet har også ved aflysninger pligt til at sørge for, at du kommer frem til dit bestemmelsessted. Men stadig kun med selskabets egne maskiner. Du har ikke krav på en billet til et andet selskab.

Klag til flyselskabet
Du er berettiget til en økonomisk kompensation for de gener, en forsinkelse eller aflysning medfører. Men en snestorm er desværre ikke normale omstændigheder. Det var vulkanskyen i sommeren 2010 heller ikke - i hvert fald ikke, hvis du spørger de store luftfartselskaber som f.eks. Lufthansa. Til gengæld betalte SAS nogle af passagererne ekstraudgifter. Har man en rejseforsikring, vil den i mange tilfælde dække udgifterne helt eller delvist. Nogle kræver dog, at du først gør dit krav gældende overfor flyselskabet.
Forsikringsselskaberne optræder ikke ens på dette område. Jeg har oplevet at skulle diskutere med Tryg og vente på at få nogle af udgifterne dækket i mange måneder, mens min rejsefælle fik alle sine udgifter refunderet fra Topsikring få dage efter at have anmeldt det til selskabet.

Ventetiden i en lufthavn kan være lang. Den engelske avis Mirror skriver i en artikel, at englænderne i løbet af 50 års rejseliv vil have tilbragt 16 dage af deres liv på at vente i lufthavne. Læs den lille notis her. Vi danskere flyver næppe mindre end englænderne, så nu er du advaret!

Hvor skal en klage sendes hen?
Det er i første omgang flyselskabet, du skal henvende dig til, hvis du vil gøre dit krav gældende. Og det kan tage tid. Jeg forsøgte at klage til Lufthansa i forbindelse med det flykaos, der fulgte i kølvandet på den islandske askesky, og det tog tre måneder at få svar - et negativt svar.
Derefter skal klagen videre til en ny indstands. Hvis problemerne gælder et fly ud af Danmark, eller du er fløjet fra en destination udenfor EU, skal du sende klagen til Trafikstyrelsen, Gammel Mønt 4, 1117 København K. De har tlf. 72 26 70 70. I resten af tilfældende skal du klage til Forbruger Europa. Den institution kan du læse mere om her. En institution jeg ikke selv kendte meget til, før jeg researchede denne artikel.
Jeg forbereder et indlæg om den institution, der er nedsat af EU- kommisionen. Den tager sig nemlig af mange forbrugerspørgsmål indenfor EU.