Maj 2015

Guide til grænsebutikkerne nær 
Tønder og Møgeltønder

Der er efterhånden en mindre skov af grænsebutikker og almindelig tyske supermarkeder at vælge imellem, hvis du skal til det sydvestlige hjørne af Danmark.
Der er to steder at handle - Avntoft, der ligger tættest på Møgeltønder og Süderlügum, der er tættest på Tønder. I begge tilfælde er der dog mindre end 10 km til de tyske forretninger, så besøger man det sydvestlige Sønderjylland, er begge byer indenfor behagelig rækkevidde, især hvis man vil handle dagligvarer til tyske priser (f.eks. er den tyske moms er kun 7%).

Du kan nemt lave din egen ruteplan med Google Map. Bare klik her.

Det er ikke alle butikkerne i de to byer, der er markeret på Googles kort. Og for at gøre det mere operationelt for besøgende, har jeg valgt at udarbejde en linkliste, så du nemt kan komme ind på forretningernes hjemmesider og aktuelle tilbudsaviser.

Planlæg din tur via butikkernes hjemmesider
De fleste af butikkerne har en tilbudsavis. Eller har priser på det meste af deres sortiment på deres hjemmeside.
Fleggaard og Calle er nok de mest kendte grænsebutikker. De har forretninger i både Avntoft og Süderlügum. Den største af Fleggard's forretninger ligger i Süderlügum, mens Calle's to forretninger er nogenlunde lige store.
Du finder Calle's hjemmeside ved at klikke her. Og Fleggaard's ved at klikke her.
I begge byer finder du også Fakta butikker. En del af deres udvalg kan du også få i deres danske forretninger, men de har også en del varer, der kun handles her. Og det gælder ikke kun deres udvalg af øl, vin og spiritus.
Du finder tysk Fakta's tilbudsavis ved at klikke her.
Endelig er der den nyere kæde Priis. De har også en butik i begge byer. Og du finder deres tilbudsavis her.
Süderlügum er den største af de to byer, og her finder du også en række andre grænsebutikker, der måske er mindre kendte. Den ældste af dem er nok Købmandsgården, hvis hjemmeside du finder her.  Endelig er der Nielsen Discount, hvis tilbudsavis du finder her.

Almindelige tyske supermarkeder er også et besøg værd
Der findes også en række almindelige supermarkeder i Süderlügum, og de har vokset sig store i løbet af de sidste 10 år, takket være danske, svenske og norske turister.
Det ældste af dem er Zentralmarkt, der både har egen bager og slagter, ligesom de har områdets største udvalg af oste. I den forbindelse er det vigtigt at huske, at det kun er tysk produceret ost, der er afgørende billigere end oste fra andre lande. Kig efter oste som Wilstermarschkäse og Tilsitter, der smager lidt i retning af danske oste som Maribo og Havarti!
Du finder Zentralmart's hjemmeside her.
Endelig er der de to store tyske kæder Lidl og Sky. De ligger tæt på hinanden og har samme parkeringsplads. Lidl er nok det største supermarked i byen, mens Sky efterhånden har fået lidt mere karakter af en grænsebutik..... hvilket betyder, at de har et stort udvalg af især spiritus og slik.
Du finder Lidl's hjemmeside ved at klikke her. Og Sky's ved at klikke her.
I Süderlügum finder du også andre butikker, f.eks. optikere, skobutikker og et stort havecenter. Så afhængig af, hvor langt du har hjem, er der rige muligheder for at spare nogle penge.

Læg vejen forbi Møgeltønder
Oven på de trættende indkøb vil mange sikkert følge sig fristet til en kop kaffe og en kage. Men tyske kager er langt fra det, vi kender i Danmark. Og hvis Man endelig vil slappe af og se noget andet, er der tre steder at anbefale i Møgeltønder.

I den ene ende har vi Slotskroen, der ligger tæt på slottet. De trækker mange gæster til p.g.a. deres kendte køkken. Restauranten har udendørs servering på begge sider af den smukke gamle bygning. Og de serverer både frokost, kaffe og kage samt aftenmenuer.

Længere ned ad gaden ligger der to cafeer lige overfor hinanden. Der er først Cafe Slotsgaden, som egentlig er en stor antik forretning med loppefund og andet godt. De er især kendt for at have et stort udvalg i svenske møbler, bl.a. slagbænke, som de selv køber op i Sverige. Stedet er en gennemrenoveret 4-længet gård, hvor lader og stalde er indrettet som forretning. Der er tre pladser med udendørsservering og derfor altid mulighed for at finde læ. Ellers man kan sidde indenfor og spise hjemmeladede kager, frokost eller en aftensmåltid - på stole og borde, man kan købe med hjem! De har også en omfattende netbutik, hvor de leverer til hele Danmark, læs mere på www.slotsgaden.dk

Endelig er der Mormors Lille Cafe, som samtidig er galleri for indehaveren, der er en af landets fornemste naivistiske malere. Cafe har både ude- og indendørs servering. Mormor er berømt for flere af sine kager, f.eks. den hjemmegjorde kiksekage! Vil man have et indtryk af stedet og atmosfæren, har jeg fundet en lille gæsteanmeldelse af cafeen - læs den her.
Der er altså flere muligheder for både at spare penge på lidt grænsehandel og nyde nogle af Møgeltønders fristelser.