August 2014

Snyder supermarkedet dig?

Hvor tit tjekker du din bon, når du har købt ind i et supermarked? Sikkert meget sjældent. Hvis beløbet lyder helt ude i skoven, så gør du .... måske. Men ellers tager de fleste for givet, at supermarkedet har tjek på priserne.
Sådan er det desværre ikke. For små 10 år siden oplevede jeg at prøvekøbe nogle flasker vin i en Kvickly, hvor beløbet ved kassen lød så forkert, at jeg tjekkede bon'en. Der var ganske rigtig en mindre fejl - en tastefejl, som kassedamen sagde.
Vi kan jo alle lave fejl, men da jeg dagen efter kom igen for at købe nogle kasser af det tilbud, jeg havde prøvekøbt dagen før, var fejlen der igen. Denne gang var "tastefejlen" på flere hundrede kroner.

Siden den dag har jeg tjekket bon'en hver eneste gang jeg køber ind. Og det er blevet til nogle bon'er i tidens løb.
Jeg har fundet mange fejl i årenes løb. Og de fleste er kendetegnet ved, at forretningen ikke har fået tastet den rigtig tilbudspris ind i deres system. Derfor er det meget sjældent kassedamens skyld.
Jeg oplevede det seneste for 2 dage siden, da jeg i min lokale Kvickly købte 3 røde peberfrugter. De kostede 6 kr. pr. stk, men på skiltet stod der med store bogstaver: 3 stk. 12 kr. Ved kassen blev de 3 peberfrugter slået op til 18 kr.
Desværre nytter ikke at klage til kassedamen, for når en bon først er printet ud kan hun ikke gøre mere. Så er man nødt til at henvende sig til Kvicklys Kiosk. Dér ringer de til den relevante afdeling for at få at vide, hvad der står på skiltet.
Iflg. markedsføringsloven er det altid skiltningen, der gælder, så et supermarked kan altså ikke sige, at de havde fået skrevet den forkerte pris på skiltet. Kun én gang på 10 år er jeg blevet mødt af den forklaring. Men den går altså ikke. Forretningen er nødt til at sælge til den annoncerede pris.
Jeg havde naturligvis også denne gang set rigtigt på skiltet og fik straks 4 kr. retur. Nu er 4 kr. jo ikke er herregård. Men når det er gud-ved-hvilken-gang jeg oplever det, bliver det både et irritationsmoment og mange penge.
Og hvad værre er: Mistillid. Når det er noget, man oplever jævnligt får man automatisk den tanke, at nogle butikschefer bevidst annoncere en tilbudspris i butikken, men bonner os for normalprisen. Er det ikke bevidst er det i hvert fald sjusk.
Jeg har også oplevet forkerte priser på bonen i Netto og Bilka. Men Kvickly tager altså prisen som den klart værste.
Når man som jeg bor i det sydvestlige hjørne af Danmark, fortager man en hel del dagligvarekøb i tyske supermarkeder. Det gør jeg også. Og i løbet af de sidste 8 år har jeg kun oplevet det en gang i et tysk supermarked! Det kan altså lade sig gøre for et supermarked at have orden i sine priser. I hvert fald i Tyskland!
Så mit råd er: tjek din bon, når du køber ind i supermarkederne. Uanset hvor du handler. Du kan risikere, at de har snydt dig for det gode tilbud, du faldt for!