Maj 2013/opdateret juli 2015

Stadig mange penge at spare på grænsehandlen

Selv om Danmark har slækket på nogle af punktafgifterne, så bl.a. øl og sodavand er blevet billigere i Danmark, fortsætter kampen om kunderne i grænselandet. For der er stadig penge at spare for en presset dansk husholdning.
I denne anmeldelse giver vi dig nogle fingerpeg om de bedste steder at handle - inkl. en masse direkte links, så du kan finde ud af, hvor det på dagen er mest hensigtsmæssigt for dig at handle.

De traditionelle grænsebutikker
De to største grænsebutikker er Fleggaard og Calle, men de har fået to ny konkurrenter, som ser ud til at være kommet godt fra land: Fakta og Priis! Coop og Priis har begge åbnet to butikker, i henholdsvis Avntofte, og Süderlügum. Der er skilte både mod Avntofte og Süderlügum, når du kører sydpå fra Tønder.
Selv om både Fleggaard og Calle gennem det seneste år har skruet betydeligt op for antallet af kolonialvarer på hylderne, tyder det på, at Fakta forsøger at slå dem på det punkt. Især butikken i Süderlügum er kollosal. Til gengæld har både Calle og især Fleggaard nok et lidt større udvalg end Fakta, når det gælder sortimentet af øl, vin og spiritus. I Calle finder man f.eks. et bredere udvalg af svenske øl end Fakta eller Fleggaard. Og stærke svenske øl udkonkurrerer efter min mening de danske på smagen! Priis har et lidt mindre udvalg men annoncerer til gengæld med at have de bedste priser.

Nemt at sammenligne Fakta's priser
Fakta i Süderlügum har næsten lige så stort et udvalg af grøntsager i sine tyske butikker som i sine danske butikker. Priserne er mellem 20 - 30% lavere end priserne på grøntsager i de danske Fakta butikker.
I sine tilbudsaviser skal den tyske Fakta have ros for at opgive, hvad prisen på de samme varer er i en dansk Faktabutik. På den måde er det nemt at se den konkrete forskel. Men de har mange produkter, du ikke finder i den danske Fakta, så det er langt fra alle ting, du kan sammenligne priser på.
Der er også penge at spare på mælkeprodukter, så det kan være relevant at tage en køletaske med hjemmefra. Eller flere......
  
Flere tyske varer
I  Fleggaard og Calle er langt de fleste kolonialvarer danske. Man ser dog også et stigende antal tyske mærker, vi ikke kender i Danmark. Det samme er tilfældet i Fakta. Tyske produkter er lige så gode som danske. Og som regel også billigere. En tysk Emmentaler koster i Danmark ca. 57 kr. pr. kilo. I tysk Fakta endnu lavere.
Tager man i et almindelig tysk supermarked - f.eks. Edeka, der har en stor butik i Süderlügum under navnet Zentralmarkt - er priserne på kolonialvarer lidt højere end i grænsebutikkerne. Men udvalget er naturligvis også større, fordi det også er et traditionelt supermarked. Her koster økologisk hvedemel ca. 10 kr. kg.  I Danmark betaler vi mere end det dobbelte for økologisk mel! De har en rigtig slagterafdeling, hvor priserne er lavere end i Danmark. Det gælder dog ikke økologisk kød, der er lige så dyrt som i Danmark.
Der findes også store Lidl og Aldi forretninger i Süderlügum. De er mere velordnede end vi ser i Danmark - især Aldi - og du finder en lang række produkter, der er billigere end i Danmark, i nogle tilfælde også bedre! Aldi har f.eks. en røget laks, der er af en bedre kvalitet end den, vi generelt ser i Danmark. Og billigere.....
Det korte og det lange er, at der stadig er penge at tjene ved at handle på den anden side af grænsen. At teksten på emballagen i nogle tilfælde er tysk synes jeg er til at leve med, når man kan spare op til 50% på sit madbudget!

Gode links inden du besøger grænsebutikkerne
Fakta har to forretninger i Tyskland, der ligger under 5 km fra Tønde rog Møgeltønder. Du finder deres aktuelle tilbud i på:
Fakta.eu/
Priserne på ugens tilbud i Calle finder du på:
Calle.dk/
Fleggaard er nok den største af alle grænsebutikkerne og har samtidig en omfattende online-shop. Du finder indgangen til det hele på:
Fleggaard.dk/
Vil du snuse til de almindelige tyske supermarkeder, er Edeka nok den bedste mulighed. Du finder deres danske tilbudsavis på:
Zentralmarkt.dk/
Tilbudene i Priis - der bryster sig af at have de billigste grænsestilbud - finder du på:
priis.dk
Vil du afprøve den tyske udgave af Aldi - som ikke rigtig kan sammenlignes med den noget rodede udgave, vi kender i Danmark - er de også et besøg værd. De kan også en hjemmeside, hvor du kan se deres aktuelle udbud. Men den findes ikke på dansk. Kig mere her:
aldi.de/
Endelig er der Lidl, som er det næststørste supermarked i Süderlügum. Deres hjemmeside er meget omfangsrig, så den kræver lidt hjemmearbejde:
Lidl.de/
Der er andre og mindre grænsebutikker og supermarkeder, især i Süderlügum. De er nemme at finde, for når man kører man fra Tønder over grænsen mod Süderlügum, ligger de som perler på en snor, blot en kilometer ind i Tyskland.

Sønderjyllands største by ligger i Tyskland
Flensborg - eller Flensborre som byen hedder på sønderjysk - har næsten 90.000 indbyggere, hvoraf
en femtedel er dansksindede. Mange flere har gået i en dansk skole, og defor taler mange af byens indbyggere dansk. Flensborg har gennem historien været en vigtig handelsby. Den var dansk frem til 1864, og ved afstemningen i 1920 regnede mange med, den kom tilbage til Danmark. Det gjorde den overraskende nok ikke. Den har været en del af Tyskland lige siden. Men dansksindede nyder stor respekt i byen - der i øvrigt p.t. har en dansk borgmester. De har også et af verdens bedste håndhold, hvor danske spillere har været bærende kræfter i mange år.
Det er en rigtig god shoppingby, og man kommer hurtigst til den, hvis man kører ud af Tønder mod Sæd, og drejer til venstre lige inden man kører ind kommer til Süderlügum. Der er skilte hele vejen. Byen, der ligger smukt ned til Flensborg Fjord, har en lang gågade med et utal af forretninger, indkøbscentre, restauranter og cafe. Der er mange parkeringshuse, og det koster ca. 1 € for 45 minutter. I Karstad's parkeringshus får man betalt en del af parkeringen, hvis man handler i forretningen. Der findes også gratis parkeringspladser i byen, men så skal du længere væk fra havnen og gågaden.
Du kan finde parkeringspladser og forretningen på dette Flensborg bykort her
Der er lidt mere end en halv times kørsel fra Tønder, når man vælger den tyske rute. Vil man udforske Flensborg lidt mere, skal man besøge Rote Strasse, der har en række særdeles hyggelige baggårde, hvor der både er spændende forretninger, restauranter og cafeer.
Vil man opleve, hvordan den tyske detailhandel fejre julen, er Flensborg en nærliggende kandidat. Byens lange gågade er nærmest én lang "udendørsrestaurant."
Læs mere om byen her:
Flensborg.de
God fornøjelse.