11. juni 2011

Barcelona til den bedste værelsespris

Barcelona er en oplevelse for alle sanser. Det gælder også hørelsen! Tusinder af turister og stærk trafik skaber et støjinferno, der gør byen til en af de værste europæiske prøvelser for hørelsen.
Noget man skal have med i overvejelserne, når man skal finde hotel.
Jeg har netop været på mit 5. besøg i byen og selv erfaret, hvor meget støj byen lider under. Men Barcelonas mange seværdigheder er stadig en oplevelse. Og da jeg har boet på flere forskellige hoteller, har jeg et par gode råd, når det gælder om at få mest hotel for pengene.

Hotelsøgemaskinerne er ikke altid billigst
Når jeg rejser, går jeg ikke efter de laveste priser. Jeg udvælger først den bydel, jeg vil bo i, finder de hoteller, der ser mest relevante ud og først derefter går jagten ind efter det bedste værelse til den bedste pris.
Der findes et hav af rejsesøgemaskiner. Og mange af dem har de samme hoteller. Til gengæld kan man ikke være sikker på, de har de samme priser. Eller at det er de samme værelser, man får en pris på. Derfor bør man efter min mening starte sin hoteljagt et andet sted.

Start på Tripadvisor
Jeg starter som regel på Tripadvisor. For dem, der ikke allerede kender stedet, er det en brugerdrevet portal med rejsetips, der også dækker alverdens hoteller.
Tripadvisor er en brugerorienteret portal, hvor du kan læse om både hoteller, seværdigheder og restauranter.

Det er således brugerne, der skriver hotelanmeldelserne på Tripadvisor. Jeg dog en mistanke om, at de smarteste hoteller hyrer folk til at skriver falske anmeldelser. Men da man kan læse hvert enkelt indlæg, er det muligt at sortere de mest glamourøse anmeldelser fra. Desuden giver anmelderne hvert hotel en karakter, og gennemsnittet af den tror jeg er rimelig dækkende.
Mange rejsesøgemaskiner tilbyder pakkeløsninger, hvor man bestiller fly og hotelophold samtidig. Hvilket kan være en udmærket mulighed, hvis man vil slippe for selv at gøre en indsats. Men det er sjældent den billigste måde at rejse på.
Søger man man flybilletten hos de enkelte flyselskaber og har mulighed for at justere på sit rejsetidspunkt, så får man også de billigste flybilletter. Det kræver lidt arbejde og tager tid at gøre, fordi man hele tiden skal ændre rejsetidspunkterne på de relevante flyselskabers hjemmeside. Men man får som regel sin indsats godt betalt. Især hvis man booker i god tid.

Find det rigtige hotel til den billigste pris
Har man ikke været på det pågældende rejsemål før, er man efter min mening nødt til at finde ud af, hvor man gerne vil bo. Jeg rejser primært selv kun på selv storbyer, og der er ikke noget værre end at havne i et billigst hotel langt fra alt det, man gerne vil se, Det er måske billigt, men man bruger en masse tid til transport og kan ikke lige slentre ned om hjørnet og får en hyggelig godnatdrink.
Triadvisor - der i øvrigt har aps til stort alle mobiltelefoner - byder på en rubrik, der hedder Anbefalede seværdigheder. Det er mennesker, der har besøgt byen, som har rubriceret seværdighederne, og en hurtig gennemlæsning vil afsløre, om man selv synes det er relevant at opleve eller ikke ikke.
Når det gælder Barcelona, er den mest anbefalede seværdighed på Tripadvisor en kokkeskole, der hedder Cook and Taste!

Cook and Taste er en kokkeskole og regnes p.t. som en af Barcelonas største attraktioner.

Det er lidt overraskende, at en kokkeskole kommer før berømtheder som f.eks. Sagrade Familia, Casa Batllo og Parc Guell, der alle er udtænkt af den berømte spanske arkitekt Gaudi og regnes for must-see. På den anden side illustrerer det, hvor facetteret mulighederne er i Barcelona - og på Tripadvisor.

Hvor skal man bo i Barcelona?
Jeg vil anbefale, at man finder et hotel i nærheden af Placa Catalunya. Det er Barcelonas trafikknudepunkt for tog, metro og busser og desuden er man tæt på den gamle gotiske bydel - og dermed Rambla'en - og kun en km fra havnen. Eneste problem er, at der er mange mennesker og meget trafik - og dermed meget støj.

Placa Catalunya er byens centrale plads, som dels ligger tæt på mange af byens seværdigheder, dels er et trafikknudepunkt for byens metro, tog og busser.

Nogle ønsker at opleve Barcelona's puls døgnets 24 timer, og for dem er støjen derfor sjældent et problem. Men for os andre, der gerne vil hvile både øjne og øre om natten, gælder det om at finde et hotel, der ligger en i en af sidegaderne.
Mange hoteller reklamerer med, at de har lydisolerede vinduer, men det er ikke alle steder, det fungere lige godt. Er man modtagelig overfor støj, kan det være en god ide at bede om et værelse, der vender væk fra gaden. F.eks. bliver byens forskellige affaldscontainere tømt flere gange om ugen, og det foregår som regel om natten. Og det er ikke lydløst!

Det rigtige værelse til den rigtige pris
Tripadvisor sælger ikke hotelværelser. De henviser til de hotelportaler, hvor man kan booke værelserne. Og da det typisk er 4-6 portaler for hvert hotel, er det altså muligt at sammenligne priserne for præcis de samme dage på hotellet hos de forskellige udbydere.
For at få de bedste resultater, bruger jeg følgende fremgangsmåden:

1: Når du har fundet det område, du vil bo i, er det nemt at finde det eller de hoteller, du vil bo på, via et kort. Du kan bruge dette hotelkort fra Tripadvisor, men der er andre muligheder.
2: Du finder priser på hotellerne i de rejsesøgemaskiner, Tripadvisor foreslår. Du skal blot taste tidspunkter og overnatninger ind. Og søg det samme hotel på de forskellige søgemaskiner.
3: Sammenlign priserne fra de forskellige portaler. Men vær opmærksom på, at det ikke nødvendigvis er den samme type værelse på det samme hotel, du får tilbudt.
4: Tjek altid på hotellets egen hjemmeside og priser. I nogle tilfælde kan det være billigere at booke direkte på hotellets egen hjemmeside end via hotelsøgemaskiner som f.eks. hotels.com, booking.com og expedia.dk. Desuden skal du ind på hotellets egen hjemmeside for at finde ud af, hvor mange værelseskategorier hotellet har.

Kig efter Early birds!
Man kan spare penge ved at booke i god tid. De tilbud kaldes mange steder Early Bird booking. Man betaler værelset ved bookningen og opnår typisk besparelser fra 20 til 60%. Siger hotellerne selv! Jeg tror man kun skal regne med ca. 30% i gennemsnit. Men det bliver da også til en sjat penge.
Det skal dog understreges, at værelser til Early Bird priser ikke kan afbestilles. Man kan heller ikke kan få pengene refunderet, hvis man af en eller anden grund ikke benytter sit værelse. Derfor bør man have en fornuftig rejseforsikring, når man benytter sig af Early Birds.
For at give en ide om mulighederne har jeg valgt at skrive om tre hoteller, der alle ligger i nærheden Placa Catalunya, og som koster noget forskelligt, afhængig af, hvor man søger og booker. Alle tre hoteller påstår, de har lydisoleret glas i vinduerne - men det har som sagt begrænset effekt. Jeg taler af erfaring!

Sammenligningspræmisser:
Jeg har valgt at sammenligne priser for 5 overnatninger for 2 personer i et dobbeltværelse fra 14. oktober til 19. oktober. Og priserne, der er beregnet pr. døgn, er indhentet 10. juli 2011.
Alle hotellerne er tre-stjernet. Nogle af de mange tilbud har morgenmad med i prisen. Hvis man skal købe sin morgenmad ude i byen, må man regne med 100-120 kr. pr. person - eller mere. To personer skal således lægge mindst 200 kr. oven i hotelprisen pr. døgn, hvis de bestiller et dobbeltværelse uden morgenmad.

Hotel A:
Hotel Jazz ligger på en befærdet gade ikke langt fra Placa Catalunya - med en hel del trafik men ikke så mange fodgængere. Hoteller ligger lige uden for den gotiske bydel. På Tripadvisor får hoteller 4,5 ugler (ud af 5 mulige) af brugerne. Ud over trafikstøjen, klager nogle gæster over støj fra metroen, der ligger under hotellet. Det er gratis internetadgang og fladskærms-tv med satellitkanaler. Hotellet har en tagterrasse.
- Værelsespris pr. døgn på hotellets egen hjemmeside: 1.240 kr. ex. morgenmad.
- Værelsespris pr. døgn på booking.com: 1.350 kr. ex. morgenmad.
- Værelsespris pr. døgn på expedia.dk: 1.268 kr. inkl. morgenmad.
- Værelsespris pr. døgn på hotels.com: 1.370 kr. ex. morgenmad.
Der er ingen Early Bird tilbud på dette hotel.

Hotel B:
Hotel Inglaterra ligger i den yderste del af det gotiske kvarter, kun 50 m fra hotel Jazz, men på en lige så befærdet gade men med flere fodgængere, fordi der er mange (sko)forretninger i gaden. Dele af hoteller ligger ud mod et lille stræde, der er noget mindre befærdet. På Tripadvisor får hotellet 4 ugler af brugerne. Der er gratis internetadgang og fladskærms-tv med satellitkanaler. Hotellet har en tagterrasse med spa. Der er kun adgang derop i sommermånederne.
Hotellet har flere værelseskategorier, og jeg vil klart anbefale deres Classic værelser. Deres Superior og Deluxe værelser er ikke pengene værd. Heller ikke selv om man vælger et værelse med terrasse. De værelser ligger nemlig i bunden af en skakt!
- Værelsespris pr. døgn på hotellets egen hjemmeside: 1.085 kr. inkl morgenmad.
- Værelsespris pr. døgn på booking.com: 1.015 kr. inkl. morgenmad
- Værelsespris pr. døgn på hotels.com: 970 kr. ex. morgenmad.
- Værelsespris pr. døgn på expedia.dk: 900 kr. ex. morgenmad.
Alle de opgivne priser er Early Bird tilbud.
(Jeg bookede dette hotel i marts måned 2011 til overnatninger i juli 2011, og betalte 835 kr. pr. døgn inkl. morgenmad. Værelset blev booket via hotellets egen hjemmeside og den pris var på det tidspunkt billigere end det, rejsesøgemaskinerne kunne tilbyde. Jeg vil klart anbefale, man man får et værelse ud mod gården, for larmen fra gaden holdes ikke ude af de dobbelte ruder!)

Hotel C:
Hotel Denit ligger 500 m fra de to øvrige hoteller i en lille sidegade uden megen trafik eller få mennesker. Det ligger lige så tæt på Placa Catalunya som de to øvrige. Det er et enkelt hotel, der alligevel rubriceres som et tre-stjernet hotel. På Tripadvisor får det 4,5 ugler af brugerne. Også her er der gratis internetadgang og fladsskærm-tv med satellitkanaler på værelserne.
Det er et veldesignet hotel med små værelser, og da der findes to værelseskategorier, bør man bestille det lidt større business værelse.
- Værelsespris pr. døgn på hotellets egen hjemmeside: 1000 kr. inkl morgenmad (Business værelse)
- Værelsespris pr. døgn på booking.com: 955 kr. ex. morgenmad (Uspecificeret værelse)
- Værelsespris pr. døgn på hotels.com: 825 kr. ex. morgenmad (Business-værelse)
- Værelsespris pr. døgn på expedia.dk: 800 kr. ex. morgenmad (Business-værelse)
Der er ingen Early Bird tilbud på dette hotel.

Bed and breakfast
Barcelona behøver ikke være dyr at bo i. Men jo mindre man vil betale, jo længere væk fra Placa Catalunya og det gotiske kvarter må man regne med at komme.
Et af alternativerne hedder Petit Hotel. Det kalder sig selv et B&B, og ligger et par kilometer fra det gotiske kvarter. Man skal gå et stykke vej for at komme til metroen og en busholdeplads. Begge dele kører til gengæld regelmæssigt.
P.t. kan man fra den 14. til den 19. oktober få 5 overnatninger i et dobbeltværelse for 570 kr. i døgnet. Booker man 30 dage i forvejen, får man 10% rabat på den pris! Man skal i så fald kontakte hoteller via telefon eller e-mail og ikke booke online på deres hjemmeside.

Konklusion
Af disse fire muligheder vil jeg anbefale Hotel Denit, selv om det nok byder på de mindste værelser.
1: Det ligger bedst støjmæssigt (i en mindre befærdet sidegade).
2: Vil man bo tæt på eller i den gamle bydel og stadig have tog og busser lige om hjørnet, kan det ikke ligge bedre. Petit Hotel ligger efter min mening for langt væk. Men i sidste ende er det naturligvis et spørgsmål om, hvad man ønsker at se og foretage sig i Barcelona.
3: Det er det billigste af de tre centralt beliggende 3-stjernede hoteller. Uanset hvilken kombination af værelse/morgenmad, man vælger, er der nemt sparet 2-300 kr. pr. overnatning på Hotel Denit.
Afhængig af, hvor man booker, er forskellen mellem det dyreste og billigste tilbud på disse tre hoteller over 2.000 kr. for 6 overnatninger. Så det betaler sig at se sig godt for.
Jeg vil nok anbefale at bestille et business-værelse via Hotel Denit's egen hjemmeside. Når man mailer med et hotels egne medarbejdere, er det nemmere at specificere sine ønsker - hvor værelset skal ligge (etage, til gaden eller til gården), hvilken kategori værelset man ønsker, osv. Det kan være sværere at få aftalt, hvis man booker via en hotel- eller rejseportal.
Priserne på hotelværelæser - og flybilletter for den sags skyld - er i øvrigt afhængig af det tidspunkt, man søger på. Priserne kan løbende ændrer sig - selv indenfor det døgn man søger! Søg derfor over flere dage, inden du beslutter dig og slår til.