14. april 2011

Tyve har adgang til mindst 500.000 hjem

Det lyder jo utroligt, men over 500.000 danske hjem har - iflg. Forsikringsoplysningen - en Rukolås, som enhver tyv kan åbne. Vel at mærke med en nøgle!
Problemet er de gamle cylinderlåse med typisk 5 eller 6 stifter. Iflg. låsesmede sidder den slags låsesystemer på mindst 500.000 danske hoveddøre. Det er den type låse, du ser på billedet til højre.
De låse kan man købe såkaldt bankenøgler til. Eller slagnøgler, kode 9 eller kode 12 nøgler, bumpkeys eller rappingkeys, som de også kaldes.
Men hvad er en bankenøgle?
Den bruges til at slå cylinderen op uden at ødelægge låsen. Man slår låsen ind, drejer nøglen og kan gå ind i huset. Og problemet er, at det ikke umiddelbart kan ses på låsen.
Bankenøgler koster ikke mange penge. For ca. 3.000 kr. kan man på nettet helt legalt købe bankenøgler til hovedparten af alle de gamle låse, de sidder i danske hoveddøre.
I sig selv er det ubehageligt, at det er så nemt at blive tyv. Værre er det, at de forsikringsmæssige konsekvenser kan blive uoverskuelige. For efter et indbrud skal låsen undersøges på et laboratorium, før man kan fastslå, om der er brugt vold. Hvis der ikke er tegn på indbrud, vil forsikringsselskaberne kalde det simpelt tyveri, og så er forsikringen ikke meget værd. Smykker og kontanter vil slet ikke være dækket. Og bliver der stjålet f.eks. designermøbler eller malerier, får man typisk kun 10% af værdien.


Det er nemt at se, om du har den forkerte lås. Hvis nøglen har et rundt hoved, kan du være 99,9% sikker på, at du har den forkerte lås i døren.
Vil du sikre hjemmet optimalt, er det faktisk hele døren, der skal skiftes ud. Moderne døre er udviklet, så de sammen med låsen giver maksimal sikkerhed.
Indbrudstyveri kan ramme os alle. Der er over 300 indbrud om dagen på landsplan. Eller over 100.000 indbrud om året.
Der er mange leverandører af både låsesystemer og sikre døre. Klik her, hvis du vil kigge en af de dørleverandører over skulderen, der har en hjemmeside med gode forklaringer og pædagogiske illustrationer.