12. januar 2011

Gratis programmer til din computer

Når alting synes at blive dyrere, gælder det om at finde de steder, hvor man kan spare. Og hvis du ikke allerede har bekostet en masse penge på programmer til din computer, findes der flere gode gratis muligheder.

Fra MicrosoftOffice til OpenOffice
I gamle dage brugte vi alle sammen Microsoft's Officepakke. Den fås stadig, hvis man absolut vil betale for den slags. Men der findes flere gratis muligheder.
Der er først og fremmest OpenOffice. Mere end 450.000 mennesker har gennem årene bidraget til udviklingen af dette omfattende kontorprogram. (Det er et såkaldt open source program. Hvad det er, kan du læse mere om her.)
I dag er OpenOffice en omfattede pakkeløsning, der giver dig mulighed for at skrive, regne, oprette databaser, udarbejde grafer, sammensætte præsentationer.... ja, det indeholder også en tegnemodul. Vel at mærke uden at det koster dig en krone.

Det er den store softwaregigant Oracle, der har været den største bidragyder til udviklingen af OpenOffice. De er bl.a. kendt for udviklingen af 3-d software til film- og spilleindustrien.

OpenOffice er en meget velanskrevet program, der har vundet et hav af priser. Det kører på alle PC'ere med Windows samt nyere Mac'er med Intelprocessor. Du kan få det på et hav af sprog, bl.a. dansk, og programmet bliver løbende opdateret. Selv om der ikke er et telefonnummer, du kan ringe til, hvis du får problemer, er der et hav at andre muligheder for at få hjælp. Mange firmaer anvender programmet, men det har dog vist sig, at det ikke er velegnet til større virksomheder, hvor mange skal dele informationerne. De problemer har vi som privatpersoner jo næppe.
Du kan læse mere på openoffice.org.
OpenOffice er blevet en ny standard, bl.a. fordi mange store kendt it-virksomheder har bidraget til udviklingen. Oracle er den største bidragyder. IBM er en anden af de store. De tilbyder også en gratis kontorpakke, Lotus Symphony, der bygger på samme standard som OpenOffice.
Den er ikke helt så omfattende og findes kun på engelsk. Men hvis du kun har brug for tekstbehandling, spreadshites og præsentationer er der jo ingen grund til at bruge krudt og bytes på en masse andet.
Du kan læse mere på symphony.lotus.com
Mange af de mennesker, der var med til at udvikle OpenOffice, har valgt at træde ud og starte forfra med at udvikle et nyt tilsvarende gratis system. Det er ikke helt færdigt endnu, men meget tyder på, at det er derfra, udviklingen af den teknologi vil forsætte. Vil du være på forkant med udviklingen, har de en betaversion, man er velkommen til at prøve. Er udviklet til både PC og nyere Mac'er.
Du kan læse mere på libreoffice.org

Måske tilfredsstiller on-lineprogrammer dit behov
Hvis dit behov for at skrive breve, lave små budgetter og f.eks. sende regninger til dine kunder, behøver du slet ikke downloade noget på din computer. Så kan du fint nøjes med de udmærkede on-line programmer, der er tilgængelige på nettet.
Det mest berømte er skabt af Google. De dækker de samme områder som Microsoft Office og Open Office, bare on-line og i en mere enkel form. Som det fremgår af det næste billede, ligner tekstbehandlingen det du kende fra Microsoft.

Tekstbehandling som du kender det - bare on-line. Og uden at du behøver svinge dit Visakort!

Flere og flere virksomheden bruger Google Docs i deres administration. Jeg får selv næsten alle mine regninger fra lokale håndværkere tilsendt i Google docs. Programmet er oven i købet kompatibelt med de fleste anerkendte kontorpakker, f.eks. Microsoft Office, så man kan nemt jonglere mellem de forskellige filer.
Når du bruger et on-line program, betyder det, at du lagre dine dokumenter på nettet. Du kan naturligvis altid lægge en kopi på din egen eller virksomheden computer. Men med Google Dosc får du adgang til alle dine dokumenter, uanset hvor hvor i verden du er. Bare du har adgang til en computer.
Ulempen er selvfølgelig, at Google's servere - ligesom alle andre servere rundt om i verden - kan gå ned, og dermed forhindre dig i at arbejde. Men det er erfaringsmæssigt kun i korte perioder. Arbejdstempoet er heller ikke ligeså hurtigt som hvis du har et office-program installeret på din computer. Den kan jo til gengæld også gå ned.
Du kan se en instruktionsfilm og læse mere på googledocs.blogspot.com

Den bedste "postkasse" er også gratis.
De fleste er nok vant til enten at bruge en MSN Hotmail eller en mailkonto hos den udbyder, vi har internet hos. Men sådan behøver det ikke være.
Google tilbyder en mailkonto, der har så meget lagerplads, at du aldrig behøver at slette en mail i dit liv. Og du har adgang til den fra en hvilken som helst computer i verden.
Det er intuitiv løsning, som derfor en nem at bruge. Du kan inddele dine mails i lige så mange grupper du har lyst til. Mærke dem, du hurtigt vil kunne komme tilbage til. Google Mail fanger 99,9 % af alt spam, inden det kommer ind i din indbakke. Du kan chatte på nettet med venner og forretningsforbindelser, og koble din email sammen med din mobiltelefon. Og Google er ligeglad med, om du har en PC eller en Mac.
Klik her, hvis du vil vide mere om Google Mail.