Ved du, at alle kan læse dine mails?
Når du sender en mail, svarer det til at sende et åbent postkort, som alle andre kan læse.
Som jeg nævnte i et tidligere indlæg om sikkerheden på din computer, så er bl.a. din indbakke under konstant belejring. En professionel hacker kan f.eks. lave en kopi, så man tror det er en mail fra en af sine venner, netbank eller en helt tredie, der ligger i indbakke.
Måske har du hørt historien om kvinden, der troede hun fik en mail fra en veninde, der var kommet galt af sted på en ferie. Hun havde fået stjålet sine penge, og nu ville hun høre, om hun kunne låne nogle tusinde kroner, indtil hun kom hjem. Pengene skulle bare overføres til en lokal bank, der hvor hun var. Som gode veninder gør, overførte hun pengene - men bare ikke til veninden. Hun var nemlig slet ikke på ferie og havde heller ikke fået stjålet sin penge. Men nogle havde overtaget hendes mailidentitet på nettet!
Fænomenet hedder phising. Det florerer nu også andre stedr, f.eks. som sms-beskeder på mobilen! Og det går kort sagt ud på at få modtageren til at afsløre primært sine kredit- eller netbankoplysninger.
Tænk, før du skiver
Du skal aldrig sende personlige, fortrolige eller følsomme oplysninger som en almindelig e-mail. Vær også opmærksom på, at du ikke strøer om dig med oplysninger som navne, fødselsdatoer osv. i dine mails. Det kan også en god ide at skifte password til din e-mail engang imellem. (Et password skal være på mindst 8 tegn, det kan være både store og små bogstaver og tal. Jo flere tegn, jo bedre.)
Vær varsom med, hvilke oplysninger du har liggende på den. Tænk på, at det ikke kun er din computer, tyve vil have fat i. Det er også dine personlige oplysninger. De er penge værd på hackermarkedet.
Har du en bærbar computer, så pas især på hvis du er ude at rejse. Der bliver stjålet 800.000 bærbare computere alene i amerikanske og europæiske lufthavne hvert år. Det er en hel industri!
Pas også på datatyve, når du er væk fra din computer på din arbejdsplads. Det tager under 1 minut at overfører 2 GB til en USB-disk. Og 10 minutter at overføre 20 GB. Forlader du din arbejdsplads for at gå på toilettet, er det altså tid nok til at tømme din computer, uden at du opdager det.
Lås din computer
Ofte er det lige så nødvendigt at låse sin computer som at låse sin dør. F.eks. hvis du på din arbejdsplads skal på toilettet.
Du kan altid logge ud, når du forlader den, og logge ind, når du er tilbage. Men der er andre muligheder. F.eks. på TDC's Tips og Tricks her.
Har du en Mac, er der en verden af muligheder. Du kan læse om dem på MacWorld her. Har du en Iphone og en Mac, giver det dig mulighed for at låse din Mac via mobilen.
Engang kunne man sin PC via mobiltelefonen. Når man gik fra computeren, og tog sin mobiltelefon med, låste computeren automatisk. Og når mobiltelefonen igen var indenfor rækkevidde, låste den op igen. Det krævede et lille program, som desværre ikke længere kan fås. Men måske var det en app, som nogen burde genopfinde, for det er en genial ide.
Du kan læse mere mere om problemet med spam på TDC's hjemmeside og på Forbrug.dk.