April 2016

Det er blevet nemt at finde den billigste el


Efter mange tilløb er det endelig lykkedes for Folketinget at ændre på lovgivningen, så vi fra i dag kan få en samlet pris på el. Indtil nu har det været helt uoverskueligt at foretage sammenligninger eller bare forstå de samlede omkostninger. De fleste husholdninger har nemlig fået to regninger: En på selve el'en og en på transporten i el-nettet, inkl. alle de gebyrer og afgifter, staten lægger oven i prisen.
Det har elpris.dk gjort mere gennemskueligt.


Det er Energitilsynet, der står bag den nye hjemmeside, oven i købet en meget brugervenlig og velfungerende hjemmeside! Her er det muligt at se og sammenligne priser fra alle landets el-leverandører, inkl. hele den jungle af afgifter, vi skal betale.
Man skal blot indtaste sit postnummer og boligens størrelse (der er forskellige valgmuligheder, så det er pærenemt...) og trykke Find Prisen, så er man i gang.
Det er overraskende, at der er så mange elselskaber og -leverandører. Og at priserne varierer så meget, som de ser ud til at gøre.
Man kan vælge en aftale med en variabel pris og dermed udnytte de konjukturer, der er på det nordiske el-børs. Det kræver, at man hele tiden overvåger priserne på el-markedet og har en aftale, hvor man ikke er bundet. Alternativet er at vælge en fastpris aftale og dermed kende prisen pr. kWh den næste måned - eller de næste 3, 6 eller 12 måneder. Der er nemlig flere muligheder for at indgå en fast aftale om en fast pris.
Det er nemt at skifte leverandør. Så nemt, at jeg forudser, at der blive megen skiften frem og tilbage det kommende års tid, for der er faktisk penge at spare.


Jeg har selv foretaget et skift - og det var særdeles enkelt.
Jeg tastede mit postnummer ind og fandt ud af, at jeg idag betaler næsten 10 øre mere pr. kWh end det billigste tilbud på hjemmesiden. Så var min nysgerrighed vakt!
Hjemmesiden regner også ud, hvad de samlede udgifter er på 6 mdr. og dermed bliver det let at sammenligne priserne. Man skal dog være opmærksom på, at det er en foreløbig pris, idet selskaberne jo ikke ved, hvor meget el en husstand vil aftage f.eks. de næste 6 måneder. Man skal også være opmærksom på, at priserne er højere øst for Storebælt end vest for Storebælt. uanset hvem der leverer el.
Hvis jeg valgte en fast pris i den periode, ville de estimerede udgiftern være 5.733 kr. Tog jeg det dyreste fastpris-tilbud i den periode, var den estimerede pris 7.634 kr. (Jeg bor i et stort hus, hvor vi bruger meget el!) På årsbasis bliver besparelsen altså over 1.000 kr.
Jeg skiftede ellers til OK El for halvanden år siden og efter 6 måneder på en fast lav pris flyttede de mig over på en variabel pris, som jeg i dag af kringlede veje har fundet ud af er oppe på 28 øre pr. kWh - hvilket hører til i den absolut dyreste ende. 
Jeg har oplevet det engang tidligere, da jeg skiftede el-leverandør, så man skal åbenbart se sig for, når den første aftaleperioder er gået. El-leverandørerne tjener penge på vores dovenskab, fordi vi ikke tjekker vores el-pris regelmæssigt. Hvis man fortsat vil betale mindst muligt, skal man altså tjekke priserne regelmæssigt. Men det er blevet meget nemmere med elpris.dk ... og jeg vil anbefale, at man som udgangspunkt tegner en fastpris for 6 måneder ad gangen. Jeg tegnede for år tilbage en 12 måneders fastprisaftale med en el-leverandør, og da jeg undervejs kontrollede priserne, betalte jeg faktisk overpris, fordi den variable pris var blevet lavere. 
Jeg har nu skiftet til Natur-energi, der gør opmærksom på, at det er et introduktionstilbud, jeg får og at prisen vil være en anden om 6 måneder. Desværre kunne jeg ikke få mere end 6 måneder. Men prisen er umiddelbart så fordelagtig, at jeg godt ville have tegnet mig for 12 måneder. 
For løbende at følge med i prisniveauet, har jeg nu sat et mærke ved den 20. september i vores 2016 kalender, for på det tidspunkt skal jeg ind og tjekke, hvor priserne har bevæget sig hen og hvem der skal være min næste el-leverandør.
Jeg synes det er en nem måde at tjene penge på. Det tog et kvarter sammenlagt og jeg har som minimum tjent 756 kr. på den tid. Det er da en meget god timeløn, er det ikke?