8. marts 2014/opdateret maj 2015

Original kunst til små penge på internet-gallerierne

Der er flere digitale gallerier, hvor du kan "bladre" i både kendte og ukendte kunstneres værker og købe til små priser. Og man kan få meget kunst - hvilket især vil sige grafik - til overkommelige priser. Mange gallerier har et website men de færreste har en egentlig shop.

Galleri Moderne i Silkeborg er Danmarks ældste og et af de største gallerier i Norden for moderne kunst. De har en velfungerende webshop, som man godt nok skal have tålmodighed med, fordi det er så langsomt. Men udvalget er både omfattende, mangfoldigt og rent prismæssigt spænder det vidt. De dyreste oliebilleder koster over 3 millioner, mens prisen på litografier starter ved 550 kr.

Du kan f.eks. købe litografier af Gina Pellon. Priserne ligger i prisklassen 2.000 - 7.000 kr. Men Galleri Moderne sælger også nogle af hendes grafiske mapper, og så kan du få fire små originale litografier, nummereret og signeret og til bare 4.000 kr. Altså til 1.000 kr. stk.

Gina Pellon - 61 x 49 cm, trykt i 200 eksemplarer, pris 1.875 kr.

Galleri5000, der både er et traditionelt galleri og et internetgalleri, har til huse på Filosofgangen i Odense. Det drives af Peter Thomsen, og han har etableret et af de bedst fungerende netgallerier i Danmark.

Antallet af kunstværker de har til salg på nettet, er ret omfattende. Dels repræsentere han en lang række danske kunstnere, også en række mindre kendte. Samtidig har han et stort udvalg af værker fra kunstnere, der i tidens løb har udstillet på galleriet.

Han er et af de få gallerier, der løbende udstiller foto. Bl.a. den store danske portrætfotograf Piotr Topperzer. Piotrs morsomme og dramatisk portræt af den kendte kok Daniel Letz, der er fotograferet under en kristusfigur, kan man få med hjem for 4.000 kr.

Portræt af kokken Daniel Letz under dette billede af Kristus på korset, der kigger misundelig ned på den vin og de druer, der står på bordet. Billedet er taget i hans restaurant.

Vil man møde mindre kendte kunstnere, er Bjørn Ignatius Øckenholts Billedskole  et spændende sted at møde dem.

Kunstneren Eva Toft har som de fleste andre kunstnere ingen priser på son hjemmeside. Men hendes billeder lå for nogle år siden mellem 2.000 kr og 6.200 kr.
Blandt de kunstnere, der har gået på hans skole, er Eva Toft. Hun er født i 1974 og har udstillet siden 1999. Man kan se hendes spændende værker på hendes hjemmeside www.evatoft.dk. Hun er meget flittig kunstner, der også har udstillet på flere censurerede udstillinger, bl.a. Charlottenborgs Forårsudstilling.

Et andet af de alternative gallerier, der kun eksisterer på nettet, er Stephen Kunstgalleri på www.step-hen.dk. Stephen Frank Mortensen er en privat samler, der har købt - og stadig køber - grafisk kunst, og dele af den samling er løbende til salg. Priserne for litografier af mere kendte kunstnere ligger typisk mellem 700 og små 3.000 kr. Og så er der en del, hvor man skal kontakte Stephen Petersen for at få den aktuelle pris.
Stephen Frank Petersen

Stephen gør sit arbejde ordentligt. Hvert kunstværk er beskrevet, så man kan læse, hvilket trykmetode der er tale om, oplagets størrelse, papir- eller rammemål, om det er signeret med blyant eller i trykket..... eller slet ikke. I den billige ende af de grafiske arbejder er det ikke original litografier men offsettryk i et ukendt oplag og normalt uden signatur - hvilket giver de lave priser. Nogle af dem er dog signeret, bl.a. en række udstillingsplakater. Så koster de til gengæld også lidt mere.

Hvis man vil have originale litografier af mere kendte kunstnere, f.eks. Egill Jacobsen, Arne Haugen Sørensen, Bjørn Nørgaard, Jens Birkemose og Wilhelm Freddie for blot at nævne nogle få, starter priserne ved 700 kr. Der er også litografier af udenlandske kunstnere, bl.a. den populære belgiske kunstner Corneille.
Originalt litografi af Knud Jans. Læg mærke til, at Stephen fotograferer kunstværkerne på en rød baggrund, så man tydeligt kan se papirets kant. Prisen for dette litografi er beskedne 60 kr.
Vil man have original grafik af mindre kendte kunstnere, byder Stephen galleri på et pænt udvalg, og dér er priserne i den særdeles overkommelige ende. Eksempelvis kan litografiet ovenfor af den nu afdøde kunstner Knud Jans købes for bare 60 kr.

Vil du se, hvad unge og mindre kendte kunstnere laver, er www. artumikda.dk et godt sted at kigge. Priserne starter fra ca. 2.500 kr og op. På Artunikas's hjemmeside finde du bl.a. en række kunstnere, der sælger originale tegninger, oftest i tusch. Her ligger priserne lige under og lige over 3.000 kr.

Så er der www.bomhuset.dk, der ligger på Amagerbrogade i København. De gik på nettet med deres galleri i 1998, så det må siges at være et veletableret netgalleri. De har mere end 1.000 kunstværker på deres hjemmeside, og der gør galleriet til et af de største netgallerier i Danmark. Der er pris og størrelsesangivelser på alle billeder, men det er ikke en webbutik. Du skal kontakte dem pr. telefon eller mail. Der er stor spredning i priserne, og det er primært malerier, de sælger.

Mange private køber og sælger kunst på auktioner som Lauritz.com og Bruun-Rasmussen. Jeg har selv handlet grafik dér - og betalt alt for meget for et kunstværk! Det var nu ikke auktionshusets
skyld. Men jeg fandt et Corneille billede, jeg ville have, og det endte som en budkrig mellem mig og en anden. Og stædigheden kostede mig mindst det dobbelt af, hvad det skulle være gået for! Så vil man byde, skal man have en max-pris i hovedet, ellers kan det ende med at blive for dyrt et billede. Jeg vil anbefale, at man tjekker især  Lauritz vurderingspriser andre steder, for priserne ender ofte med at blive højere end det, man skal betale for det samme stykke grafik andre steder. Huske, at der f.eks. hos Lauritz.com skal lægges et hammerslagsgebyr samt et købersalær på 20% oven i dit bud!

Der findes alternativer til auktionshusene, f.eks. Kunstkup.dk. Her køber og sælger private malerier og grafik - ofte til priser, der er mere medgørlige end dem, man må betale på auktionshusene og gallerierne. Knustkup.dk er ikke involveret i handelen. De skaber kun kontakt mellem køber og sælger. Det koster derfor heller ikke noget at sælge eller købe kunst på denne måde. Sitet er nemt at finde rundt på, og indeholder også en række aktuelle artikler om bl.a. unge kunstnere.

Antallet af kunstnere, der har egne hjemmesider, er stort. Men det er de færreste af dem, man kan handle på. En af de kunstnere, der har etableret en velfungerende webshop, er Leif Sylvester. Han arbejder med porcelæn, keramik, litografier, bøger, plakater og malerier. Og han har både et fysisk og digitalt galleri, man kan handle i.

Fra galleri Python, der er Leif Sylvesters eget galleri.
Det fysiske galleri, der hedder Python, ligger i Borgergade i København. Hans webshop finder man på python.dk. Her kan man købe mange af hans ting, bl.a. alle hans grafiske arbejder - til priser mellem 1.000 - 3.000 kr. Vil man se hans lidt større malerier, må man besøge galleriet.

Leif Sylvesters bog om litografier
Sylvester gør meget for at understrege forskellen mellem et originalt litografi og et offset tryk. Han har udgivet en bog om emnet, hvor man samtidig kan se han egne litografier udgivet mellem 1992- 2012. En anbefalelsesværdig bog til bare 250 kr. - der naturligvis også kan købes i hans webshop. Lige nu er bogen faktisk på udsalg til 150 kr.

Et enkelt site har udviklet sig til en markedsplads, hvor især mindre kendte kunstnere og kunsthåndværkere fra hele verden boltre sig - etsy.com. Det er samtidig et site, der formidler betalingen, så både sælger og køber er garanteret en sikker handel. Man kan betale med både Visa, MasterCard og PayPal. Som på andre markedspladser skal man dog registrere sig for at kunne sælge eller købe. Man skal også godkendes af Etsy.com som sælger for at kunne bruge siden som udstillingsvindue og netbutik.

Tilbage er blot at sige: Af sted ud over prærien.... eller rettere, ud over internettet. Der opstår hele tiden nye steder på nettet, hvor du kan se og måske også handle kunst! Og det behøver altså ikke at koste en bondegård at få original kunst på væggen.